·896 syf.····Okunma: 02 Mart 2026 07:08 Marx, bu başyapıtında modern dünyayı şekillendiren çarkları bir siyasi ajitatör gibi değil, bir cerrah titizliğiyle inceliyor. Eser, kapitalist sistemin en küçük hücresi olan "meta" kavramından yola çıkarak; paranın sermayeye, emeğin ise nasıl bir "meta"ya dönüştüğünü metodolojik bir kusursuzlukla sergiliyor. Kitap, 19. yüzyılın o puslu ve karanlık sanayi atmosferini, fabrikaların gürültüsünü ve işçinin kendi emeğine yabancılaşmasını sadece rakamlarla değil, sarsıcı metaforlarla anlatır. Marx için sermaye; "canlı emeği emerek hayatta kalan, emdiği emek miktarı arttıkça daha çok canlanan bir vampirdir." Bu lirik ama karanlık tasvirler, metnin kuramsal ağırlığını edebi bir derinlikle besler. "Artı-değer" üretimi ve sermaye birikimi gibi teknik süreçler; mülkiyetin, zamanın ve insan onurunun nasıl birer değişim değerine indirgendiğinin kanıtları olarak sunulur. Eser, bir ideolojinin ötesinde; üretim ilişkilerini tarihsel bir zorunluluk ve iç çelişkileriyle beraber ortaya koyan devasa bir toplumsal haritadır.