Murat Turna’nın titiz çalışmasıyla ortaya çıkarılmış Nuri Pakdil biyografisi olan kitap, akademik bir disiplinle hazırlanmıştır. Nuri Pakdil Biyografisi, Türkiye’nin son yüzyılına edebiyat, dergicilik, ideoloji penceresinden genel bir bakış niteliğinde kıymetli bir eserdir. Nuri Pakdil içinde yaşamış olduğu coğrafyanın, dönemin bir ürünü olarak karşımızdaysa eğer, biz coğrafya ve dönemi tanımak zorundayız der yazarımız. Bu sebeple eserin ilk bölümünde Cumhuriyet dönemi Türkiye sosyolojisini genel olarak siyasi perspektifle özetler.
Nuri Pakdil Türkiye’nin ihtilallerle çalkantılı dönemlerinin eylemci bir yazarı olmasına sebep olan, Pakdil’e tesir eden bazı karakterleri anmak gerekecektir der yazarımız ve sırasıyla;
Nurullah Ataç: Türkçe ’ye olan hassasiyeti ve Arapça, Farsçaya olan karşı duruşu sebebiyle yeni Türkiye’nin edebiyatında öncü kişiliği olan Ataç, Nuri Pakdil’in lise çağlarında yazmış olduğu yazı/şiirlerden övgüyle bahsedecek ve Pakdil bundan etkilenerek kalemi kullanırken mevcut rejimin istediği şekilde kelimelerini seçecektir. Sonrasında “Batıya baka baka boynumuz tutuldu” diyerek Nurullah Ataç ile aynı kulvardan ayrıldığını söylese de yazımda Ataç etkisi hep var olacaktır.
Necip Fazıl Kısakürek: Yeni Türkiye’nin kabına sığmaz muhalif karakteri olan Kısakürek aksiyoner kişiliği, İslami duruşu sebebiyle son yüzyıla damga vuran her iki tarafı da sarsan, kalemini haktan, gözünü budaktan esirgemeyen duruşuyla Pakdil’i en çok etkileyen adeta eylemci haline getiren ana unsur olmuştur.
Fethi Gemuhluoğlu: Derviş meşrep karakterli, içi dışı Allah ve Resulü sevgisiyle dolu Fethi bey, yapmış olduğu farklı görevler sebebiyle geniş bir çevreye sahip, iletişimi kuvvetli bir insandır. Türk-İslam geleneği için dertlenen Yeni Türkiye’nin batı hayranlığı ve ezikliği çıkmazından ancak yeni bir nesille -haram lokma yememiş, saf Anadolu çocukları- kurtulunabileceği düşüncesine sahiptir. Bu sebeple gençler üzerine eğilir onlara sürekli olarak temas eder, yönlendirir. Nuri Pakdil Gemuhluoğlu’nun yönlendirmeleri ve idealiyle birlikte yeni bir ufuk kazanacaktır.
Sezai Karakoç: Necip Fazıl Kısakürek’in çizmiş olduğu Türk-İslam düşüncesini tüm Islam alemini içine alacak şekilde Asya ve Afrika kıtalarını içine alacak bir ufukla genişleten Sezai Karakoç, Nuri Pakdil’in derin düşüncelerinde etkilendiği başka bir karakter olacaktır.
Yazarımız Murat Turna, yaşanılan çevre ve Nuri Pakdil’in etkilendiği ana karakterleri sıraladıktan sonra Nuri Pakdil’in eserlerini titizlikle inceler ve okuyucuya Pakdil’in duygu, anlam, edebiyat , düşünce dünyasını sunar…
Murat Turna 650 sayfayı bulan bu hacimli eseriyle Nuri Pakdil hakkında bilinmesi gerekenleri bir disiplin içerisinde okuyucuya sunmayı başarmıştır. Bu kıymetli eser için yazarımız Murat Turna’ya ve yayınevi Lejand’a ayrı ayrı teşekkür ediyorum, bunu hak ediyorlar.