2026 25. kitabı
Bazı tahribatlar unutulmaz, insanın benliğinden, zihninden ve hatıralarında yaşamaya, içten içe parçalamaya devam eder. Louis-Ferdinand Céline'in üçlemesinin Taksitle Ölüm sonrasında ikinci halkası Savaş. Fransız askeri olan Céline'in Londra'nın elyazmazlarının bir işbirlikçi olarak Paris'ten kaçtığı esnada direnişçiler tarafından dairesinden çalındığı iddiası var. Bu kayıp elyazmaları 2020 yılında ortaya çıksa da birçok sayfası eksik, okurken bu kopukluklar dipnot olarak belirtilmiş. Eserinde, Büyük Savaş'ın askeri olarak yaralandığı ve askeri hastane de tedaviye alındığı süreçte yaşadıklarını anlatıyor. Bu tahribat bedeninde, unutamadığı anılarında, savaşın insanlık üzerindeki ilkel çöküşünü anlamlandırma çabası... Yazarın dilimize çevrilen her eserini okudum. Taksitle Ölüm'ü yıllar önce okuduğumda bir seri olduğundan bihaberdim. Kendine has üslubu ile yeraltı edebiyatı yazarı olmasına dayanarak da argo hayli fazlaydı. Yazarın daha öncesinde başka eserlerini de okuduğum için yadırgamasam da bir noktada şaşırdım. Yaşanan durumu kavraması ve insani adalete oturtması zor. Eksik sayfaların boşluğu okurken hissedilse de çevirmenin dipnotları bir yere kadar okumayı rahatlatıyor. Serinin üçüncü kitabı gelir mi merak ediyorum, bir şekilde bulundu mu ya da hala bir yerlerde bulunmayı mı bekliyor? Aşırı bayıldım diyemem ama Céline'in mizacı böyle olduğu için kabul ettim
SavaşLouis Ferdinand Celine · Can Yayınları · 202568 okunma