2026 20. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 21:17
İrlanda Defteri’ne tek kelimeyle bayıldım. Meltem Gürle’nin eğitim için gittiği İrlanda’da geçirdiği üç yılın izlerini taşıyan bu metin, kişisel bir deneyimden doğsa da okuru geniş bir edebî iklime davet ediyor. Kurgu dışı bir kitap bu; ama cümleler öylesine incelikle kurulmuş ki, zaman zaman bir romanın içinde yürüyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Çünkü yazar, İrlanda sokaklarında dolaşırken yalnızca coğrafyayı değil; hafızayı, edebiyatı ve gündelik hayatın kırılgan ayrıntılarını da kayda alıyor. Kitabın en büyüleyici yanı, İrlanda edebiyatının büyük isimlerinin ve önemli eserlerinin metnin içine doğal bir akışla serpiştirilmiş olması. Okurken etrafınızın İrlandalı yazarlar ve şairlerle kuşatıldığını hissediyorsunuz; sanki bir masada çay içerken kulağınıza onların cümleleri çalınıyor. İrlanda’nın tarihine, kırılma anlarına, kültürel damarına da değiniyor yazar. Fakat bunu kuru bir bilgi aktarımıyla değil, hayatın içinden süzülen anekdotlarla yapıyor. Bu yüzden hiçbir şey bilgi gibi durmuyor, hepsi anlatının dokusuna karışıyor. Akıcı, zarif ve sahici bir metin. Ben çok sevdim; bazı kitaplar sessizce kalbinize yerleşir ya, işte tam öyle.
İnceleme
İrlanda DefteriMeltem Gürle · Can Yayınları · 2025198 okunma