·524 syf.····Okunma: 03 Mart 2026 16:23 hani bazı kitaplar olur ya, bitirdikten sonra ne düşüneceğinizi bilemezsiniz. bu kitap benim için tam olarak öyle oldu. bitirdikten sonra bir süre duvarı izledim ve ne düşünmem gerektiğini düşündüm.
zengin bir iş adamı olan kemal'in yıllar sonra uzaktan akrabası olan füsun ile tekrar karşılaşması ve ona saplantılı bir aşk beslemeye başlamasını konu alıyor kitap, bunun üzerinde ilerliyor ve 1970'ler türkiyesi'nin, özellikle de istanbul'un sosyal, kültürel ve sanatsal yönde girdiği değişimlere sık sık değiniyor, dönemin siyasi atmosferi de arka planda hissediliyor.
türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen ve bazılarının bayılarak okuduğu, bazılarının ise nefret ettiği bir kitap masumiyet müzesi. okurlar arasında bu ayrımın yaşanmasına sebep olan kitapları genelde her zaman çok merak ederim ve okumak için hevesli olurum. bu kitabı da okurken başlarda gayet iyi ilerliyordu ama sonlara doğru okuması o kadar zorlaştı ki zar zor bitirdim doğrusu. bu yüzden herkese göre bir kitap olduğunu düşünmüyorum.
ama hakkını vermek lazım, kitabın son söz kısmını okurken aslında müze fikrinin kitap fikriyle aynı anda çıktığını ve birbiriyle paralel ilerlediğini öğreniyorsunuz. yani müzenin sonradan açılmasının kitabın tutmasıyla bir ilgisi yok ve bundan kâr amacı güdülmemiş. bu açıdan orhan pamuk kalitesi diyebiliriz. gerçekten orijinal bir fikir ve yazım süreci.
kitap mükemmel bir kitap mıydı? değildi, ama kötü bir kitap da değildi. sonuçta okumak hiçbir zaman bir şey kaybettirmez.