“İki bacak kötüdür, dört bacak iyidir “
2020 45. kitabı
Okunma: 01 Mart 2020 00:00
Yıl:2020 Evetttt bu kitap hakkında inceleme yazıp önermem tabii ki ayıp olur, ben kimim veya herhangi bir okuyucu kim ki bu kitabı önermek veya bu kitap halkında yorum yapmak ne haddimize :) . Bu klasik şaheseri elbette yaşı tutan, anlama ve idrak edebilme kapasitesine gelen çocuk yetişkin her insan evladının okuması gerekiyor. George Orwell’in Hayvan Çiftliği kitabını elime aldığımda, karşıma sadece basit bir hayvan masalı çıkacağını sanmamıştım tabii ki. Hikaye, bir çiftlikteki hayvanların kendilerini sömüren insanlara karşı birleşip yönetimi ele geçirmesini anlatıyor. Kendi kurallarını koyup özgürce yaşama hayaliyle yola çıkıyorlar. "İki bacak kötüdür, dört bacak iyidir." Okurken beni en çok etkileyen şey, başlangıçta çok masum görünen bu eşitlik hayalinin zamanla nasıl bozulmaya başladığı oldu. Yönetimi devralanların, güç kazandıkça aslında eleştirdikleri o "insanlara" benzemeye başlamaları gerçekten düşündürücü. Kuralların yavaş yavaş esnetilmesi ve toplumun hafızasıyla oynanması, gücü elinde tutanların ne kadar ileri gidebileceğini gösteriyor. Özellikle bir tane hayvanın öne çıkarılarak bu konunun işlenmesi çok manidar :) "Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir." Kitapta en çok üzüldüğüm karakterler, her şeye rağmen dürüstçe çalışan ve sisteme sonsuz güven duyan hayvanlar oldu. Onların saf duygularının, kurnaz liderler tarafından nasıl suistimal edildiğini görmek insanın içini acıtıyor. Bilginin ve sorgulamanın ne kadar önemli olduğunu, aksi takdirde en güzel hayallerin bile bir kabusa dönüşebileceğini anlıyorsunuz. "Dışarıdaki hayvanlar bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirinden ayırt edemiyorlardı." Sonuç olarak bu kitap, sade diliyle bir solukta okunsa da bıraktığı mesajlar çok ağır ve kalıcı. Gücün insanı nasıl değiştirebileceğini, adaletin neden her şeyden üstün tutulması gerektiğini harika bir dille anlatıyor. Herkesin hayatında “en az” bir kez okuması gereken, ders niteliğinde bir başyapıt olduğunu düşünüyorum.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,3bin okunma
1 +1'leme
ben onerme haddinde bulunmustum kendimi hadsiz hissettim su an doahandh niye oyle dediniz beyefendi
AlpER
Estağfurullah hanımefendi 🤭