Shakespeare, modern kültürün ismi en çok anılan figürlerinden biri olsa da popülaritesinin kaynağına indiğimizde aslında yeterince 'doğru' nedenlerle övülmediğini düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın; eleştirim onun büyüklüğüne değil, bu büyüklüğün kültürde ki algılanış biçimine. Dilerdim ki insanların ondan alıntılar yaparken veya hakkında konuşurken bahsi geçen sözlerin derinliğini ve kaynağını gerçekten bilerek, tadına vararak konuşması olurdu. Trajedi denince ilk akla gelenlerden, belki de en kıymetlisi, böylesine büyük bir figürün de başkaları tarafından dolaylı bir trajediye kurban gitmesi işte ironik biraz.
Ve kendimden bir parça, bende yeri her zaman ayrı olacak bu kitabın. Çocukluğumdan gelen bir hatıradan yaşlı sahafçı amcanın bana verdiği tavsiyeden kaynaklı. Annem kendi kitaplarına bakıyorken, sıkılmış elime Othello'yu almıştım. Herhalde sıkkınlığımı gören dükkan sahibi de bir çocuk için oldukça yersiz olacak şuna yakın bir söz etmişti: "Hamletten önce okumak için doğru bir tercih yapmışsın."
Ne demek istediğini hiçbir zaman anlamadım, acaba ciddi miydi yoksa aksine kinaye mi yapıyordu diye düşünüp durdum. Merakımı asıl körükleyen kısım da kitaplarla haşır neşir olmaya başladığım zaman bu yorumun ciddi olarak yapılıyor olduğuna tanık olmamdı. Bu kişisel paylaşımın bu kısmı ne zaman Hamleti okuyup ve o geçmişten gelen yorumu iyi kötü bir anlama kavuşturduğum anda kendini imha eder herhalde.
Ve unutmadan: "Tanrı bana yanlışlardan yanlış davranmayı değil, yanlışlardan doğru davranmayı göstersin.."