Bilinçaltı: Alışveriş Sepetimizin Gerçek Sahibi
2026 7. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 22:15
Buyology, pazarlama dünyasına farklı bir yerden bakan oldukça ilginç bir kitap. Pazarlamanın insanların sandığı gibi tamamen bilinçli tercihler üzerinden değil, çoğu zaman bilinçaltı ve duygular üzerinden çalıştığını anlatıyor. Martin Lindstrom bu kitapta, insanların bir ürünü neden satın aldığını anlamak için yapılan nöropazarlama araştırmalarını anlatıyor. Yani klasik anketler veya “Bu ürünü neden aldınız?” sorularından ziyade, insanların beyin aktiviteleri incelenerek tüketim davranışlarının nasıl şekillendiği araştırılıyor. Kitabın en dikkat çekici tarafı da burada başlıyor: Çünkü çoğu zaman insanlar neden bir şeyi satın aldıklarını kendileri bile tam olarak bilmiyor. Kitap boyunca markalar, logolar, reklamlar, korkular, alışkanlıklar ve hatta çocukluk anılarının bile satın alma davranışlarını nasıl etkileyebildiğine dair oldukça çarpıcı örnekler veriliyor. Bazı deneyler gerçekten şaşırtıcı; örneğin sigara paketlerinin üzerindeki uyarıların bazı durumlarda insanları sigaradan uzaklaştırmak yerine daha fazla hatırlattığı gibi ters köşe sonuçlar anlatılıyor. Buyology, pazarlama dünyasına merakı olanlar için oldukça keyifli bir okuma. Ama aslında sadece pazarlamacılar için değil; günlük hayatta neden bazı markalara çekildiğimizi, bazı ürünleri neden gereksiz yere satın aldığımızı anlamak isteyen herkes için düşündürücü bir kitap. Kısacası Buyology, alışveriş davranışlarımızın sandığımız kadar rasyonel olmadığını gösteren ve tüketim alışkanlıklarına farklı bir gözle bakmamızı sağlayan bir kitap.
BuyologyMartin Lindstrom · Optimist Yayıncılık · 2013650 okunma