Puan vermedi·124 syf.····Okunma: 05 Mart 2026 18:32 #beştaş
Eser, fantastik unsurlarla bezeli, erdem ve ölümsüzlük temalarını ele alarak başlar. Hikaye, “İlemlerin Konseyi” tarafından bir görevle Dünya’ya gönderilen Zaia’nın, 1925 yılında Erdemli kasabasına gelişiyle başlar. Zaia, beraberinde getirdiği ve gökkuşağının renklerini taşıyan beş gizemli taşı, erdemli bir yaşam sürmesi beklenen Ali’ye teslim eder. Bu başlangıç, kitabın hem mistik atmosferini kurmakta hem de insanın ahlaki olgunlaşma sürecini sembolize etmektedir.
Romanın merkezindeki Ali karakteri, kendisine emanet edilen bu taşları bir ömür boyu korurken, aynı zamanda erdemli bir hayatın sınavlarından geçer. Ali, taşların etkisiyle yaşlanmazken, eşi Ayşe’nin doğal bir süreçle yaşlanıp ölmesine tanıklık eder; bu durum, ölümsüzlük ve fanilik arasındaki hüzünlü tezatı başarıyla işler. Yüz yıl süren bu yolculuk boyunca Ali’nin erdemlerini koruması, taşların parlamasını ve gücünü muhafaza etmesini sağlar.
Eserin ilerleyen bölümlerinde, teknolojik gelişmelerin doğayı ve insan ilişkilerini nasıl tahrip ettiği, modern dünyanın yalnızlaşan insanı üzerinden eleştirilir. Ali’nin asırlık hayatı, at arabalarından akıllı telefonlara kadar uzanan devasa bir değişim sürecine ayna tutar. Bu süreçte taşların peşine düşen Akın Bey gibi karakterler, insanın bitmek bilmeyen hırsını ve maddiyat tutkusunu temsil ederek ana karakterin manevi değerleriyle çatışır.
Sonunda, Ali’nin yüz yıl boyunca sergilediği dürüstlük ve iyilik, onu “Ölümsüzlük Tüneli”ne girmeye hak kazandırır. Zaia’nın rehberliğinde ulaştığı bu tünel, Ali için sonsuz huzur ve mutluluğun kapısıdır. Kitap, bireyin hayat boyu yaptığı seçimlerin ve sahip olduğu erdemlerin, onu sonunda nasıl bir ödüle ulaştıracağını etkileyici bir metaforla anlatarak sona erer.