Mart 2025
Metinlerarası Kitap

2026 20. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 18:32
#beştaş Eser, fantastik unsurlarla bezeli, erdem ve ölümsüzlük temalarını ele alarak başlar. Hikaye, “İlemlerin Konseyi” tarafından bir görevle Dünya’ya gönderilen Zaia’nın, 1925 yılında Erdemli kasabasına gelişiyle başlar. Zaia, beraberinde getirdiği ve gökkuşağının renklerini taşıyan beş gizemli taşı, erdemli bir yaşam sürmesi beklenen Ali’ye teslim eder. Bu başlangıç, kitabın hem mistik atmosferini kurmakta hem de insanın ahlaki olgunlaşma sürecini sembolize etmektedir.  Romanın merkezindeki Ali karakteri, kendisine emanet edilen bu taşları bir ömür boyu korurken, aynı zamanda erdemli bir hayatın sınavlarından geçer. Ali, taşların etkisiyle yaşlanmazken, eşi Ayşe’nin doğal bir süreçle yaşlanıp ölmesine tanıklık eder; bu durum, ölümsüzlük ve fanilik arasındaki hüzünlü tezatı başarıyla işler. Yüz yıl süren bu yolculuk boyunca Ali’nin erdemlerini koruması, taşların parlamasını ve gücünü muhafaza etmesini sağlar.  Eserin ilerleyen bölümlerinde, teknolojik gelişmelerin doğayı ve insan ilişkilerini nasıl tahrip ettiği, modern dünyanın yalnızlaşan insanı üzerinden eleştirilir. Ali’nin asırlık hayatı, at arabalarından akıllı telefonlara kadar uzanan devasa bir değişim sürecine ayna tutar. Bu süreçte taşların peşine düşen Akın Bey gibi karakterler, insanın bitmek bilmeyen hırsını ve maddiyat tutkusunu temsil ederek ana karakterin manevi değerleriyle çatışır.  Sonunda, Ali’nin yüz yıl boyunca sergilediği dürüstlük ve iyilik, onu “Ölümsüzlük Tüneli”ne girmeye hak kazandırır. Zaia’nın rehberliğinde ulaştığı bu tünel, Ali için sonsuz huzur ve mutluluğun kapısıdır. Kitap, bireyin hayat boyu yaptığı seçimlerin ve sahip olduğu erdemlerin, onu sonunda nasıl bir ödüle ulaştıracağını etkileyici bir metaforla anlatarak sona erer.
2025 21. kitabı
Yazarın akıcı yazımını anlatımı beni çok etkiledi Severek okuduğum kitaplar arasında Herkezin kitaplığında olması ve okuması gereken bir kitap yüregınize sağlık
2025 51. kitabı
Başka bir dünya üzerinden gelen Zaia, cebindeki taşlar ile dünya üzerindeki görevlerini yerine getirmek istemektedir. Bu taşlar aslında kahverengi görünse de mavi, mor, yeşil, sarı ve kırmızı yani gökkuşağının renklerini taşıyan taşlardır. Taşlardan her biri farklı bir erdemi temsil etmektedir. • Bu taşlara sahip olan kişi taşların taşıdığı erdemleri yerine getirirse yüz yıl boyunca aynı yaşında kalacaktır. Bu ne kadar zor bir görev gibi gözükse de bu görevi başaracak olan Ali taşları teslim almıştır. Taşların her zaman kendi renginde parlayabilmesi için kişi erdemleri daima sürdürebilmelidir yoksa taşlarla kahverengine geri dönecektir ve taşlara sahip kişi de yaşlanacaktır. • Ali, uzun yıllar boyunca taşlara olan Erdem’in yerine getirmiştir ve aynı yaşında kalmıştır. Geride çok sevdiği eşini, evlatlarını ve sevdiklerini bırakmıştır. • Her ilgi çekici şeyin peşine düşen birileri olabileceği gibi bu taşın da peşine düşen birileri olmuştur. Ali bu kişilerle mücadele verirken taşları olan görevini yüz yıl boyunca sürdürmüş ve ödülünü almaya hak kazanmıştır. • Ali karakterinin bu süreçte verdiği mücadeleyi okumak oldukça keyifli ve heyecanlıydı. Alacağı ödülü çok merak ettim ve kitabın sonunda nasıl geldiğimi anlamadım.
Beş Taş
2025 1. kitabı
Beş Taş çok akıcı, bir solukta okuyabileceğiniz, değerler hakkında güzel bir romandı. Kötülükler ile boğmadan iyiliği göstermesini sevdim. Her yaş grubu okuyabilir ama umarım genç nesil okur ve Ali gibi ömür boyu iyi insan olarak kalırlar.
Beş Taş
2025 11. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 00:00
Seneca ile başlayan kitap.. Başka bir dünyadan cebindeki taşlarla gelip bu taşları öğretmen Ali’ye vermesinin hikayesi. Akıcılığı, doğallığıyla bir çırpıda okuyabileceğiniz bir roman. Beş taş herkesin sahip olması gereken beş erdemi temsil ediyor. Ali de tüm hayatı boyunca bu beş erdemi çok başarılı şekilde taşıyor. Ali’nin mesleğinin öğretmenlik olması da ayrı hoşuma gitti. Çocukları bu güzel davranışlarla yetiştirirsek çok daha güzel bir dünyamız olur. Kitap Ali’nin bu taşlarla ilgili başına gelen olayları anlatıyor. Keyifli okumalar :)
Beş TaşZümrüt Özgüler · Metinlerarası Kitap · 202523 okunma
Merhaba güzel bir kitap ile geldim. @ozgulerzumrutt kaleminden @metinlerarasikitap tarafından yayınlanmış Beş Taş adlı kitabı okudum. Beş taş oyunun bilmeyeniniz yoktur herhalde kitaptada her biri bir erdemi simgeleyen beş taşımız var.İlk önce bu beş taş oldukça silik olarak dönüyor. Taş kimin emanetine geçerse farklı renklere bürünüyor.Erdemin kişiye gençlik ve sıhhat verdiği bilinmekte.Emanet alınan taşlarda üç kez yanlış yapma hakkı var taşların rengi ilgisi olmaya Erdem nedeniyle soluyor ve emanete sahibini yaşlandırıyor. Ali ve Ayşe’ye misafir olarak gelen Zaia taşlar hakkındaki söyledikleri bu ikiliyi inandıramaz.Yine de Ali taşları kabul eder. Öğretmen olan Alinin yaşadıklarını Sevinç ve hüzünlü olarak okuyoruz .Taşların sırrını öğrenip taşları görenlerde Ali’yi ödülendirir. Yardımsever olan Ali ve Mehtabı neler bekliyor? Bir oturuşta okuyup bitirilecek, akıcı ve sade bir dille kaleme alınmış.Sizlerede şimdiden keyifli okumalar dilerim yazarın kalemi daim olsun. #pr #tanıtım #kitap
2025 35. kitabı
Selamlar sevgili dostlarım Bugün sizlere iyiliğin , dürüstlüğün , adaletin , şefkatin hikayesini anlatan bu kitabın bana hissettirdiklerini ve bizlere aktardıklarını anlatacağım. Ali , her zaman yüreğinde sevgi ve insaniyet özelliklerini taşıyan bir öğretmen , eşine sevgi , saygı ve sadakatle bağlı bir eş , annesine olan vefa borcu için iyi bir evlattır . Bulundukları kasabada sağanak yağmurun her yeri derinlemesine ıslattığı bir gün ormanda o yürüdükçe hayvanların , bitkilerin dahi sevecenlikle onu takip etmek istediği , Beş Taş 'ı yetişkin , çocuk insanlara anlatmak ve erdemlerle insanları süslemek için dünyaya gelen Zaia. Alemlerin Konseyi'nin seçilmişi . İşte bu sağanağın olduğu gün Zaia , Ali'nin kapısını çalarak , sığınma talebinde bulunur ve Ali onu hemen buyur ettikten sonra üzerini değiştimesi için kıyafet verir o sırada Ali'nin hamile olan karısı ve yaşlı aksi annesi , tanımadığı bir yabancıyı evlerine aldığı için kızarlar Ali kendini bir türlü pişman hissetse de kalbindeki iyilik onlara ağır gelir . Karnını doyurup , ısırıkları yabancı Ali ve eşi Ayşe'ye Beş Taş ve hikayesinden bahsederek ikisinden birini seçeceğini söyler ve ikiside mantık veremese de Ayşe'nin daha insani duygularından ötürü Ali'yi seçer ve ona Beş Taş 'ın nasıl aktif olacağını , nelee vaad edebildiğini anlatır . Ayşe , Ali ve Ali'nin annesi bu duruma çok şaşırır . Ve adam gitsin diye taşları kabul ederler ve adam gittikten sonra Ayşe ve Ali , Ali'nin annesine taşları attıklarını söylerler ama atmazlar . Ve Ali'nin aslında doğasında olan iyilikleri yapmasıyla hepsi kahverengi olan taşlar zamanla kendi renklerine dönüşmeye başlar ve her renk dönüşümünde Ali , daha da gençleşir ve ruhuna huzur ve mutluluk gelir. Öğrencilerin hayatlarına , insanların duygularına dokunan Ali , yaş
·124 syf.·
2025 79. kitabı
Beş Taş Sizlere bir oturuşta bitecek, konusunun akıcılığıyla, anlatımın sadeliğiyle keyif verecek bir öneriyor geldim. Çocukken oynadığımız beş taş oyununu hatırlar mısınız? Bu oyun ile bağdaştırılmış bir masal adeta. Oyunun son turunda iki parmakla bir kağı yapılıp bir el ie taş yukarı atılıp düşmeden kapıdan yerdeki taşlar geçirilirdi. Kitapta da her biri bir Erdem'i simgeleyen farklı renklerde beş taş var. Bunlar başlarsa kahverengi ve sönük sıradan taşlar gibi görünüyor. Taşı emanet alan kişinin gösterdiği erdemlere göre mavi, kırmızı, yeşil, sarı ve mor renge bürünüp ışıl ışıl parlıyorlar. Her erdem kişiye gençlik ve sıhhat veriyor. Bir kişinin hayatı boyunca 3 kez yanlış davranma hakkı var ve taşların rengi ilgili erdemsizlikle soluyor ve de kişiyi yaşlandırıyor. Tüm bunları yağmurlu bir günde evlerine gelen Zaia anlatınca inanmak istemeyen Ali ve eşi Ayşe misafirlerini ağırlıyorlar ve Ali taşları kabul ediyor. Yıllar içinde öğretmen Ali'nin yaşadıklarını yer yer sevinçle yer yer hüzünle okuyoruz. Taşların sırrı ne ve görenlerin sonunda Ali'yi nasıl bir ödül bekliyor? Sonsuz yaşam geçerken güzel bir fikir mi? Yardımseverlik ve mükafatları Ali ve Mehtap'ın karşılarına ne şekilde çıkıyor? Bu güzel okuma için canım Feride'nin teşekkürler, bu kıymetli kitabı yazıp maceraya bizleri de dahil eden yazarımız Zümrüt hanıma saygılar , sevgiler. Sevgiyle ve kitapla kalın çiçeklerim
2025 57. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 18:59
Selam kitap dostlarımm bugün gizemli bir kitapla karşınızdayımm. Kitap Zaia 'nin M.S. 1925 yılına, Dünya'ya görevli olarak gönderilmesiyle başlıyor. İndiği yer Luna golü çevresiydi ve ertesi gün mavi, mor, yeşil, sarı ve kırmızı 5 farklı taşı uygun bir yerlere ulaştırma zamanı gelmişti. Uzunca bir süre orman ve kasaba geçtikten sonra Karaağaç Ormanı ve çevresinde Erdemli'de durmaya karar vermişti.O gün de öyle yağmur yağmıştı ki sırılsıklam ıslanan Zaia, bir evin kenarında yağmurun dinmesini beklerken, Ali Zaia'yi fark eder ve daha fazla ıslanmasın diye onu evine alır. Zaia, ALİ ile tanıştıktan sonra taşları Ali'ye vermeye karar verir. Bu taşlar , MAVİ, YEŞİL, KIRMIZI, SARI VE MOR TAŞ Bunlar. Her taş kendine özgü erdemleri temsil ediyor.. Birine karşı adaletli olursan YEŞIL, dürüst olursan KIRMIZI, hosgörülü olursan MOR, merhametli olursan SARI, şefkat gösterirsen MAVİ, taşın parlayacak, genç kalacaksın." Zaia, evde ilk olarak bu konuyu Ali, eşi Ayşe ve annesine bahsedince ilk başta inanmadılar. Kim inanırdı ki? taşlar ilk başta kahverengi görünüyor, elinde olan kişinin yaptığı erdeme göre gerçek renklerinin geleceğini söyleyince yine inanmadılar. Ama Ali Zaia ya inandı ve taşları kabul etti. Yardımsever ve iyi kalpli Ali'yi neler bekliyor? Ali, yaptığı erdemlerin sonucunda taşın renklerini değiştirebilecek miydi? Ali, taşları koruyabilecek miydi? Gerçek, inanç ve kader arasındaki bu büyüleyici macerada Beş Taşın sırrını keşfetmeye hazır mısınız?
2025 15. kitabı
Beş Taş, sadece bir hikâye değil; vicdan, cesaret ve iyilik üzerine yazılmış dokunaklı bir yolculuk. Her sayfası içini ısıtıyor, düşündürüyor. Zümrüt Özgüler, masalsı bir dille bize insan kalmanın ne demek olduğunu hatırlatıyor. Kitapta yer alan beş taş; adalet, dürüstlük, hoşgörü, merhamet ve şefkati simgeliyor. Ve aslında bize diyor ki: Dünyayı güzelleştiren şey, içimizde taşıdığımız bu değerlerdir.