İnsan görünmek mi, insan olmak mı ?
2026 5. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 20:26
Kitap, insan olmanın yalnızca bir bedene ve dile sahip olmakla ilgili olmadığını Şarik üzerinden anlatır. Kitabı açıkçası beğendim. Başta bu kadar ince bir mesaj alacağımı düşünmemiştim. İlk başta kitabı baya yüzeysel okudum; ancak sonlarına doğru bazı şeyleri daha iyi kavramaya başladım. Veee şu sonuca vardım: İnsan olmak yalnızca bir bedene sahip olmak değildir. İnsan olmak; sözlerimizle, eylemlerimizle ve davranışlarımızla var olabilmektir. Kitapta, başlangıçta bir köpek olan Şarik, Filipp Filippoviç’in yaptığı ameliyat sonucunda insana dönüşür. Artık insan bedenine sahiptir ve bununla beraber artık insanlar gibi davranmaya başlar. Ancak burada önemli bir sorun vardır: Üslubu çok kaba, sürekli küfür eden, yalan söyleyen ve kötü bir karaktere dönüşür. Bu bize şunu gösterir:İnsan olmak için yalnızca insan gibi görünmek yeterli değildirBunu sözlerimizle, davranışlarımızla ve üslubumuzla da göstermemiz gerekir. Çünkü insanlık aslında dilde ve davranışlar ile vardır. Sözcükler adeta sihirli birer ok gibidir; önemli olan bu okları doğru hedefe, yani doğru anlam ve yöne yöneltebilmektir. Mihail Bulgakov (üslubu sayesinde asla sıkmıyor çok akıcı kitapları) Köpek Kalbi
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,6bin okunma