·176 syf.····Okunma: 06 Mart 2026 11:13 Maksim Gorki’nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim kitaplarından oluşan otobiyografik üçlemesi, hayatın insanı nasıl şekillendirdiğini gösteren güçlü bir anlatı. Gorki bu eserlerde yaşadığı zorlukları romantize etmeden, olduğu gibi anlatır. Yoksulluk, sert bir aile ortamı ve sürekli değişen işler arasında büyüyen bir çocuğun dünyayı anlamaya çalışmasına tanık oluruz.
Üçlemenin en dikkat çekici yanı, yazarın yaşadıklarını bir sitem duygusuyla değil, daha çok bir gözlemci sakinliğiyle anlatmasıdır. Karşılaştığı insanlar, yaptığı işler ve yaşadığı şehirler onun için adeta birer ders olur. Bu süreçte özellikle anneannesinin şefkati, karanlık bir çocukluk içinde parlayan en insani yön olarak öne çıkar.
Serinin ilk iki kitabı olan Çocukluğum ve Ekmeğimi Kazanırken daha güçlü ve sürükleyici bir anlatı sunarken, Benim Üniversitelerim daha çok düşünsel arayışların ve iç dönüşümün anlatıldığı bir bölüm gibi durur.
Sonuç olarak bu üçleme, yalnızca bir yazarın geçmişini anlatan bir hatırat değil; hayatın içinden geçen bir insanın merak, gözlem ve öğrenme isteğiyle nasıl olgunlaştığını gösteren samimi ve etkileyici bir anlatıdır.