Teolojik Bir Okuma…
2026 4. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 11:10
Diyarbakır Meryem Ana Kilisesin de dolaşırken verilmişti. Kitaplığımı düzeltirken, artık okumalıyım kitapları rafı oluşturdum. Bu kitap ile başlamak istedim. Başka dinlere İnanmış bireylere dair daha empati yapmamıza dair satırlarla başlıyor. Ki bence de böyle bir kitap yazıyorsak öncelikli buna değinmek gerekirdi. Can Nuroğlu’nun "Hey Gavur Anlatsana" eserini, sadece bir dönem kitabı veya bir anlatı olarak değil; dinler tarihi, teoloji ve özellikle Hristiyan bilim perspektifinden "bütünü görme" düşüncesinde okumaya başladım. Çok sık araştırma yapan bir zihnin ürünü olduğu belli olan bu eserin, sunduğu çıkarımlar noktasında bende uyandırdığı intiba oldukça karışık. Kitap, yazarın yoğun araştırmalarına dayanıyor gibi görünse de, bir araştırmacı olarak beni en çok şaşırtan nokta; verilerin sentezleniş biçimi oldu. Özellikle Hristiyan doktrinine ve bilimsel temellere bakış açısında, yazarın kendi "gerçeğini" inşa ederken bütünden koptuğu yerler göze çarpıyor. Bence, bir konuyu çok araştırmak, o konuyu doğru yorumlamak için her zaman yeterli olmayabiliyor. Eserde, teolojik kavramların bazen bağlamından koparılarak, yazarın ön kabullerine hizmet edecek şekilde eğilip büküldüğünü görüyoruz. Kitapta Hristiyan inanç sistemine dair getirilen bazı yorumlar, yüzeysel bir "dışarıdan bakışın" ötesine geçememiş. Oysa bütüne bakan bir göz, bu sistemlerin kendi içindeki tutarlılığını ve tarihsel derinliğini daha sağduyulu analiz etmelidir. Nuroğlu’nun üslubu her ne kadar sürükleyici olsa da, sunduğu "hakikat" paylaşımları benim gibi sürekli kaynak tarayan ve resmin tamamına odaklanan okurlar için yer yer hayal kırıklığı yaratabilir. Araştırmacı kimliğiyle öne çıkan bir kalemin, çıkarımlarında daha objektif ve derinlikli bir teolojik zemin kurmasını beklerdim. Kısacası: Kitap, iddialı ismiyle dikkat çekse de, içerideki analizler bütünü kucaklamaktan ziyade, yazarın kendi subjektif penceresinden gördüğü parçaları anlatıyor.
Din
Hey Gavur AnlatsanaCan Nuroğlu · Gerçeğe Doğru Kitapları · 2010278 okunma