·560 syf.····Okunma: 27 Ocak 2026 01:59 İlk kitabın yeri bende çok ayrıyken bu kitap beni birazcık hüsrana uğrattı.. Yazarın kalemi akıcıydı yine ancak sanki bazen takılan yerler vardı, eksik ya da zorlama gelen bazı yerler vardı. Benim mi içinde bulunduğum dönemden kaynaklıydı, yazarın son sözünde belirttiği kitabı yazma sürecinin sancılı geçmesinin yansımaları mıydı emin değilim ama bir şeyler bana eksik hissettirdi bu kitapta.
İlk kitap gibi bu kitapta da eski Türk gelenekleri motiflerine ve Şaman kültürüne yer verilmişti. Yine ilk kitapta olduğu gibi Defne Kutadgu Bilig üzerinden şifreler göndererek mesajlar göndermeye devam etti. Bu iki detay yine kitap içerisinde çok büyük önem taşımakla beraber okumayı keyifli kılıyordu. Özellikle şifreleri Sahaf Semahat ile takip etmek ve ne olacağını bulmaya çalışmak çok keyifliydi.
İlk kitapta Su kitabına ve suyun önemine yer verilirken bu kitapta ise Toprak kitabından kesitler sunulmuştu bize. Toprağın bizler için önemi üzerine hikayeler, anekdotlar okumak oldukça keyifliydi.
İlk kitaba nazaran daha fazla karakter vardı bu kitabın içerisinde. Bu karakter fazlalığı da kitabın belli yerlerde bence karışmasına sebebiyet vermişti. Sürekli olarak bir oraya bir buraya gidip durduk bence ve bu bende bir miktar kopukluğa sebep oldu. Bir valiyle, bir emniyet müdürüyle, bir bakmışsınız Defne ve Karacayla, hoop oradan Defne ve Güneş'e, sonra Umay nine ve Sahaf Semahat'e derken gerçekten çok dolanarak okuduk bu kitabı. Bu karakter karmaşası da hem kitabı yavaş okumama hem de uzatılmış gibi hissettirmesine sebep oldu bence.
İlk kitap gibi bu kitap da polisiye, gizem, mitolojik unsurlar, sosyal ve kültürel ögeler derken dolu dolu bir kitaptı. Kitabın özellikle Çorumda geçmesi ve Defne'nin tarihi eser kaçakçılığı araştırması üzerinden başlaması da kitaba ayrı bir detay katmıştı. Kitapta yaşanan belli olayların getirdiği duygusal bir yük de binince ilk kitabın yanında daha ağır da kalan bir havası vardı.
Seriyi -şu ana dek okuduğum iki kitabı üzerinden- önerme konusuna gelecek olursak, eğer yukarıda saydığım şeyler ve bir önceki yorumumda kitap dikkatinizi çektiyse kesinlikle öneririm. Yazarla tanışmak için belki sadece ilk kitabı deneyebilir ya da yazarın Kumral Ada Mavi Tuna kitabı ile bir şans verebilirsiniz. Her ikisi de tür olarak farklı olsa da yazara başlamak için güzel seçenekler bence.