2026 16. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 14:09
"Yeraltı âleminin kanunları, tabiat kanunlarından bile kesindi!" Galiz kelimesinin manası; kaba, çirkin, iğrenç olarak verilmiş sözlükte. Bu kitaptaki "Galiz Kahraman"ımız da kabadayılarıyla meşhur Kasımpaşa'da doğup büyüyen İdris Amil Efendidir. İdris Amil Hazretleri, Efendimiz gibi anlatımlarla karakteri o kadar övüyor ki İhsan Oktay Anar bir yandan başına gelen olaylar neticesinde ne olacak da bu kadar övülecek, Efendimiz diye hitap edilecek bir karaktere, kahramana dönüşecek diye merakla okudum kitabı. Diğer yandan ise başına öyle olaylar geldi ki İdris Amil'in hem güldürdü hem de yer yer eleştirel dil ile halkı eleştirdi İhsan Oktay Onar. İdris Amil bir yazar ve şair olup kadınların gönlünde taht kurmaya çalışan, ortalama bir tipte, korkak, çıkarcı, kendini beğenmiş, uyanık bir karakterdir. Tek amacı cins'i latifin dikkatini çekmektir, bunun için de cok para kazanmak ve meşhur olmak zorundadır. Öncesinde kabadayılar cemiyetine girmeye çalışıp giremeyince meşhur olmak için şairliği, yazarlığı denemek ister. Fakat yer altı dünyası ile ve hırsızlar çetesi ile de yolu sürekli kesişir, olmadık insanlarla evlendirilmeye çalışılır, aşık olduğu Mualla ile evlenebilmek için de çeşitli entrikalar çevirir. Dayısını ve rakibi olarak gördüğü zavallı Efgan Bakara'yı çeşitli dalavereler ile yolundan kaldırmaya çalışır. İhsan Oktay, bu ortalama karaker İdris Amil üzerinden, halk içerisinden birçok insana da gönderme yapıyor bence. İnsanların tek amacının karşı cinsi etkilemek olduğu muhakkak aşikar ve bunun yanında hırsız olduğu, emek düşmanı olduğu, bilime karşı hurafelere inandığı, çıkarcı ve başkasının kuyusunu kazmayı sevdiği de söylenebilir. Tıpkı bilimsel çalışma yapan Efgan Bakara'nın dışlanması gibi insanımız da bilimden çok boş meseleler üzerinde kafa yorar. Bazı kabadayılar bazı konularda söz sahibidir, insanlar onlara hürmet eder. Güçlünün yanındadır, dedikodu hiç bitmez, hep ondan iyi olanı kıskanır, hedefe giden yolda her türlü hile mubahtır bu ortalama insanlara göre. Başta dediğim gibi bu Galiz Kahraman nasıl bir şey yapacak ki kahramanlığı hak edecek diye düşünürken sonda verdiği bir "Mükemmel İnsan" tarifi ile yazarın neyden bahsettiğini ve ne anlatmak istediğini anlar gibi oldum. Kitabı kabadayı jargonu ile yazan İhsan Oktay gayet başarılı olmuş. Altta yatan metni yakalayınca kitap biraz daha anlam kazanıyor okuyucuda.
Galiz Kahramanİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınevi · 20144,080 okunma