2026 500. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 00:58
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun 1922 yılında yayımlanan Kiralık Konak romanı, Türk edebiyatında "kuşak çatışması" denilince akla gelen ilk ve en güçlü eserdir. Roman, Tanzimat’tan Çanakkale Savaşı’na kadar olan dönemde bir ailenin üç farklı kuşağının nasıl birbirinden koptuğunu ve yozlaştığını bir "konak" üzerinden anlatır. Romanın Kısa Özeti Naim Efendi, İstanbul’da geleneklerine bağlı, eski usul bir devlet adamıdır. Konağında kızı, damadı ve torunlarıyla birlikte yaşar. Ancak zamanla Batılılaşma rüzgarı aileyi sarsmaya başlar. Torunu Seniha’nın serbest yaşam arzusu, damadı Servet Bey’in alafranga özentiliği ve konağın masraflarının karşılanamaması aileyi çöküşe sürükler. Naim Efendi eski değerleri temsil ederken, yeni nesil sadece eğlence ve gösteriş peşindedir. Sonunda aile dağılır, konak boşalır ve "kiralık" ilanı asılır. Bu, aslında Osmanlı’nın geleneksel yapısının çöküşünün sembolüdür. Dönemin ruhunu anlamak için okunmasını tavsiye ederim.
Kiralık KonakYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202321,8bin okunma