Kara Kitap
2026 5. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 16:53
Orhan pamuğun en tuhaf , en farklı ,en özgün romanı. Orhan pamuğun okuduğum ilk kitabı değil. Şunu söylemek isterim ilk defa Orhan pamuk okuyacaklar bu kitaptan başlamasın, onun dilini bilmeden daha önce okumamış olmak biraz zorlayabilir. Bu roman da farklı bir şeyler denemiş hem psikolojik hem polisiye diyebiliriz ama aynı zamanda toplumsal konulara , tarihe değinip sizi konudan konuya sürüklüyor ve bunu çok ince bir çizgiyle yapıyor ,kitap zaten çok zengin bir dille yazılmış bunu okuduğunuz her cümleden anlayabilirsiniz . O kadar dolu dolu yazılmış ki kitabı uzun bir sürede okumak sindirmek şart ben öyle yaptım. Galip’in karısı Rüya’nın karlı bir İstanbul gecesinde evi terk etmesiyle başlıyor . Galip İstanbul’da Rüya’ yı karış karış arar ama bulamaz Celal’ e gidebileceğini düşünüp Celal’e gider aynı zamanda Rüya’nın üvey kardeşi ve onunda akrabasıdır, Milliyet gazetesinde yıllardır köşe yazarıdır ama onuda bulamaz . İkisinin birlikte olduklarına karar verip Celal’i arar. Bu arayışta ,ben kendim olabildim mi ? İnsan kendisi nasıl olur ? Gibi psikolojik karmaşık konulara girer Galip Celali ararken aslında olmak istediği kişinin Celal olduğunu düşünür ona dönüşür. Gazeteye onun imzası ile kendi yazılarını yazar gönderir. Bu sürede Celal’in evinde yaşar ve esrarengiz telefonlar gelir Celal’in hayranı tüm geçmişini bilen birine denk gelir ,günlerce telefonda Celal’miş gibi telefon görüşmeleri yapar yine Celal’den bir iz bulamaz . Ve bir gün mahallede Alaaddinin dükkanın önünde Celal ölü bulunur , Rüya’da sonraki gün ölü bulunur . Ama cinayet bir türlü çözülemez. Galip gazeteye Celal’in birikmiş yazıları evinde var diyip bir süre daha yazı yazar. Ve mutsuz son Galip yalnız kalır. Kara kitap seveni çok sevmeyeni çok ama dediğim gibi ağır bir roman , ben sevdim. Kara Kitap Orhan Pamuk
Kara KitapOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202511,6bin okunma