Öyle Ölünmez, Böyle Ölünür!
2026 21. kitabı
Bu kitapla ilgili çok şey hissediyor ama çok da az şey düşünüyorum, yine de diyebilirim ki bu kitabı tam anlamıyla hissedemiyorum. İyi ki de hissedemiyorum çünkü hisseden bir insanın hayatta kalmak için bir motivasyonu kalmamış demektir. Bu kitap Yozo adında bir Yarı İnsan'ı anlatıyor. Böyle deyince fantastik gibi geliyor göze, oysaki her şeyiyle gerçek ve yarı otobiyografik. Yozo yarı Soytarı ve yarı İnsan. Toplum içine ancak Soytarı ile çıkıyor ama gece yatağına girerken onu asla yanına almıyor. Bunları söylerken ne anlatmak istediğimi, kitabı okuyanlar çok iyi anlayacaktır. Kitapta çok açık bir varoluş sancısı var. Ama bu dünyaya neden geldimden ziyade, ben kimim, ben neyim sorularına cevap arıyor Yozo. Daha doğrusu Dazai. Her şeyden önce yazar ve karakter arasındaki paralellikten söz etmek istiyorum. Elbette her yazar ve karakteri arasında bir bağ, bir doğrultu var fakat benim nezdimde Dazai = Yozo. Hiçbir farkları yok neredeyse. Zaten bunu Yozo'nun 3 defa intihar etmeyi (oldukça korktuğu kadın cinsinden olan 3 kadınla) deneyip 3 ünde de başarısız oluşu ve yazar Dazai Osamu'nun da aynı şeyi yaşayışından bile anlayabiliriz. Dazai'in otobiyografisinde bir cümle geçer: "Kadın öldü, ben kurtuldum." Aynı cümle bu kitapta da geçer, virgülüne kadar aynıdır: "Kadın öldü, ben kurtuldum." Bu kitap bana şair Ümit Yaşar Oğuzcan'a oğlu Vedat'tan kalma mektubu hatırlattı. "Öyle ölünmez, böyle ölünür!" Nitekim Ümit Yaşar da defalarca intihara kalkışmış fakat başarısız olmuş, bu korkuyla büyüyen Vedat da işin sonunda intihar etmiş ve babasına da bu mektubu bırakmıştı. Kitapta Yozo ile kendimden çok parça buldum. Birkaç yıl önceki bana da çok benziyor. Bence Yozo her şeyiyle pare pare insanlık kokuyor. Dazai Osamu o kadar hissederek yazmış ki kendisinin de dediği gibi gerçekler: "okyanus olan toplum değil, bireydi." Bu kitap her şeyiyle sizi dalgalı bir denize sürükleyip, dalgaların durulduğu anda yapayalnız bırakıyor. Yorumum aslında bu kadardı. Son bir bilgi vererek kapanış yapmak isterim: Dazai Osamu'nun cesedi, kendisini attığı nehirde, günler sonra, kendisinin 39. Yaş gününde bulundu. Nice 19 Haziranlara Osamu, hayır; Şuci. Saygılarımla.
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,2bin okunma