···Okunma: 08 Mart 2026 10:57 Annabelle Hirsch’in kaleminden 100 Nesnede Kadınların Tarihi. Yazar bu kitapta büyük anlatılar kurmak yerine, kadınların hayatına değmiş nesnelerin izini sürüyor. Kimi zaman bir giysi parçası, kimi zaman bir alet, kimi zaman da görünüşte sıradan bir eşya. Ama her biri, kadınların dünyadaki yerini sessizce değiştirmiş küçük devrimler gibi.
Kitabın en hoş yanı, bu nesneleri akademik bir mesafeyle değil, kısa hikâyecikler aracılığıyla anlatması. Her bölümde bir nesneyle karşılaşıyor, ardından onun etrafında örülen tarihsel ve toplumsal anlam katmanlarını keşfediyoruz. Böylece nesneler yalnızca eşya olmaktan çıkıp birer tanığa dönüşüyor.
Kitabın genelini çok sevmiş olsam da benim için özellikle ilk yüz sayfa ayrı bir keyifti. Tarih öncesi çağlardan anlatmaya başlayan yazarın seçtiği nesneler ilgimi fazlasıyla çekti. Tarihin bazen bir nesnenin kenarında, bir çekmecenin dibinde ya da bir kadının günlük hayatında saklı olduğunu hatırlatan güzel bir metin. Üstelik bunu son derece akıcı ve keyifli bir anlatıyla yapıyor.