Savaş Yıkım Çöküş
2026 7. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 05:40
Yıkılmakta olan Reich’ın merkezinde verilen var olmak ve yok olmak mücadelesinde son günlerin romanıdır Berlin. Bir taraftan Rus orduları Berlin’e girmiş ve sokak sokak Berlin’i ele geçirmektedir. Diğer yandan teslimden kaçınan ve son adamına kadar mücadelede kararlı bir Alman direnişi vardır; fakat bunlar ile beraber Berlin içerisinde milyonlarca sivil de kapanın içerisine sıkışmıştır. Berlin mücadelesinin son günlerini ve devamında olup bitenleri Theodor Plievier tanıklıklar gözünden kurgusal bir dille anlatıyor. Savaşın ve oldukça yoğun geçen çatışma ortamının kasvetli havasını, düşen her bir bombanın moloz yığınına çevirdiği Berlin sokaklarından kalkan toz ve dumanı ciğerlerinizde hissediyorsunuz. Betimlemeler ve tasvirler kaotik durumu çok iyi yansıtıyor. Olaylara tanık olanlardan edindiği bilgilerden yola çıkarak yazılmış bu kurgusal belgesel eser Berlin savaşı ve Almanya’nın çöküş günlerinde Berlin sokaklarında, Hitler’in sığınağında ve cephe hattında kişilerin neler yaşayıp, hissettiklerini ön plana çıkarıyor; özellikle yer altı sığınaklarında ve metrolarda son derece kötü şartlar altında yaşam mücadelesi veren Berlinlilerin bir de şehri ele geçirecek olan Rusları bekleyişi çaresizliğin net bir görselini oluşturuyor. Plievier bu eserinde her ne kadar Alman idaresine karşı tepkili olsa da aynı şekilde Sovyetler Birliği’ne karşı da sert eleştirilerde bulunuyor. Zaman zaman akıcı, bazen de ağır bir tonda ilerleyen bir havası var. Yukarıda söylediğim gibi belgesel nitelikte bir eser, aynı zamanda bir anlatım barındırıyor. Büyük yıkımların yaşandığı dünyada bu eser de çok büyük bir yıkımın aynı anda kişiler ve devletler üzerindeki etkisini gösteriyor. Tarihe ve savaşlara ilgi duyan, savaşların insanlar ve şehirler üzerindeki yıkıcı etkisini merak edenler için okunabilecek bir kitap.
BerlinTheodor Plievier · Hürriyet Yayınları · 197811 okunma