Çevrimiçi Filozoflar kitabı 40 Filozof/Alim’in varlığı anlama ve yorumlama yöntemlerinin kısaca özetlendiği bir eserdir. Kitabımız rüyasında filozofların olduğu bir WhatsApp gurubuna dahil olan kahramanımızın acaba kim ne söyleyecek, kimden ne mesaj gelecek diye heyecanlı bekleyişi ve gelen mesajları okumasından ibaret. Gurupta Sokrat’tan Şeyh Galib’e, Platon’dan Gazali’ye, Aristo’dan İbni Arabi’ye… kırk kişi bulunmakta. Her bir düşünür kendi dünya görüşü ve varlık tasavvurunu özetliyor kısa mesajlarla.
Kitap, düşünürlerin görüşlerini kısaca anlama açısından gayet olumlu, ancak niçin bu kırk kişi seçilmiş bunun sebebi net değil. Binlerce düşünürdün belli başlıcaları seçilmeye çalışılmış ancak konuyla ilgisiz olanlarda guruba dahil olmuş durumda.
Bir de kitabı ben çocuk kitabı diye okudum, lakin çocukları aşan bilgi yığınlarıyla karşılaştım. Yazarımız bir taraftan ontolojik probleme cevap ararken düşünürlerin sözlerini özetleyerek iyi bir iş çıkarmış diyorsunuz, diğer taraftan bu kitabın kitlesiyle ilgili ciddi sorunları var diyorsunuz. Kitabın bu manada kitle sorunu var.