Puan vermedi·202 syf.··Beğendi
···Okunma: 10 Mart 2026 21:44 1953’te yazılmış bir kitap. 2026’da okuyorum ve içimde tuhaf bir ağırlık hissediyorum. Çünkü Bradbury’nin tarif ettiği dünya o kadar uzak değil. Bazen sayfaları çevirirken “bu zaten başımıza gelmedi mi?” diye sormadan edemiyorum.
Guy Montag bir “itfaiyeci”. Ama bizim bildiğimiz itfaiyecilerden değil. Yangın söndürmüyor, yangın çıkarıyor. Görevi kitapları yakmak. 451°F, kâğıdın tutuştuğu sıcaklık. O sıcaklıkta sayfalar kıvrılıp kararıyor, cümleler buharlaşıyor, düşünceler yok oluyor. Ve toplum buna bayılıyor.
Çünkü düşünmek yorucu. Sorgulamak mutsuz ediyor. Mutluluğun formülü basit: hızlı arabalar, dev ekran duvarlar, kulaklık radyolar, sürekli ses, sürekli uyarıcı, asla boşluk bırakmayan bir gürültü. Kitaplar ise… tehlike. Sessiz. Derin. Tehlikeli.
Montag’ın dönüşümü inanılmaz akıcı anlatılıyor. İlk başta o da herkes gibi. İşini seviyor, karısı Mildred’la birlikte “aile” denen şeyin içine gömülü yaşıyor (ki o aile aslında üç tane dev televizyon duvarı). Sonra Clarisse diye bir kız çıkıyor karşısına. 17 yaşında, “garip” bir kız. Gökyüzüne bakıyor. Yağmurda yürüyor. İnsanlara “nasılsın?” diye gerçekten soruyor. Ve Montag’ın beyninde bir şey çatırdıyor.
O çatırdama büyüyor. Bir kadın kitaplarıyla birlikte yanmayı tercih ediyor. Montag’ın elinde bir kitap kalıyor. İlk defa gizli gizli okuyor. Ve anlıyor ki: cümleler sadece kelime değil. Bir insanın içindeki yangın. Söndürülemiyor.
Kitabın en vurucu yanı bence şu: Bradbury teknolojiyi suçlamıyor aslında. Suçladığı şey, insanın o teknolojiyi kullanma şekli. Kendimizi uyutmak için kullandığımız her şey, 1953’te daha bile net görülebilmiş. Duvar ekranları, kulaklık seashell’ler… Bugün de aynı işlevi gören şeyler var, değil mi?
Beatty’nin uzun monoloğu ise tam bir yumruk. “Biz size mutluluğu verdik” diyor. “Düşünmenize gerek kalmadı. Rahatsız olmayacaksınız artık.” Ve en korkunç kısım: toplum bunu gerçekten istiyor. Kitaplar yasaklanmıyor bile. İnsanlar kendileri vazgeçiyor. Sonra devlet sadece resmiyete döküyor.
Son bölümdeki umut ise çok narin, ama gerçek. Kitapları ezberleyen insanlar… Yürüyen kitaplar. Bir gün her şey yeniden yakılırsa bile, birileri bir yerlerde hâlâ “Bir varmış bir yokmuş” diyecek kadar kelimeyi taşıyor olacak.
73 yıl önce yazılmış bir distopya. Hâlâ (hatta belki daha fazla) güncel. Okurken telefonumu ters çevirdim. Biraz olsun sessizlik olsun istedim. Bradbury bunu istiyordu galiba: bir anlığına susup, gerçekten bir şey hissetmeyi.
Okumadıysan oku derim mi?
Evet. Ama şunu bilerek oku: bitirdiğinde biraz huzursuz hissedeceksin. Ve bence tam da bu yüzden okumalısın.