2026 16. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 01:08
Nazi döneminin sosyal ve siyasi yapısını ele alan tarihi günlük tarzında bir kitap. kitap hakkında ben de bunları duyduğumda konunun buraya kadar evrileceğini asla düşünmemiştim kısaca konu: bir coğrafya öğretmeninin askeri eğitime tabi tutulan 26 erkek öğrencisiyle olan kişisel ilişkilerinin, tartışmalarının konu edindiği sanki öğretmenin kendi yazdığı anılardan ve günlüklerden ilerleyen bir novella. Kitabın başlığıyla da uyumlu olarak bu gençler komik denecek kadar tanrıya inanmayan, devlete tapan; milliyetçi, özgürlükçü ama insaniyetsiz olarak yetiştirilmiş gaddar kişiler sürekli öğretmenlerinin iyimser sözlerinden ırkçılık arıyorlar mesela öğretmen zenciler de insandır söyleminde bulunduğunda öğrenciler öğretmeni yuhlamaya başlıyor o derece sapıtmışlar yani zaten kitapta o dönemin keskin çizgilerle ayrılmış zengin fakir hiyerarşisine, Alman Nazi politikasına, siyahi ırkçılığına, en önemlisi kendi halkından özellikle gençlere şiddetli bir şekilde uygulanan yanlış milliyetçilikle dinden uzaklaştırma gibi siyasi olaylardan bahseden tarihi bir roman da diyebiliriz kitap bu kadar merak duygusu uyandırmıyor aslında çünkü konu bunlardan ibaret ama özellikle de gençlerin kampa gittiği dönemden sonrası Sherlock Holmes tadında oluyor okursanız anlarsınız kitapta özellikle dikkatimi çeken yer öğretmenin öğrencilerin isimlerini tam olarak kullanmaması sadece baş harflerini kullanması okurken zorlasa da öğretmenin ırkçı öğrencilerini ötekileştirmesi olarak yorumladım. kısacası ben tarihi kitaplar okumayı, Nazi döneminde yaşanan gelişmeleri merak ediyorum diyorsanız mutlaka okuyun kitap sıkıcı değil tekte bile bitirebilirsiniz farklı konuda kitaplar okumayı seviyorum bu da onlardan biri oldu. Şimdiden okursanız, İyi okumalarr:)
Araştırma-İnceleme Tarih
Tanrısız GençlikÖdön Von Horvath · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,698 okunma