Puan vermedi·244 syf.····Okunma: 11 Mart 2026 22:38 Oldukça akıcı bir kitap. Aynı yılın ocak ve Aralık ayında doğanların hokeydeki başarılarının farklı olduğunu erken doğanların daha avantajlı olduğunu söylemiş. Bu nedenle gruplar kurulurken 6 aylık periyotlar olsa daha fazla insanın hokeye kazandırılabileceğini söylemiş.
Eğitimci olanlar yıllardır çocukları erken okula vermenin zararlarını söylüyor, aynı şey.
Çeltik tarlasından gelen kültürlerde okulun çok daha uzun sürmesi, uzun süre nadasa bırakılan kültürlerde de daha fazla tatil olması.. Yani bu meseleyi kültürel değerlendirmesi güzel bir nokta.
KIPP okulları denilen okullar düşük sosyo ekonomik seviyedeki öğrencileri yüksek seviyedeki öğrenciler gibi bir noktaya taşıyor. Bunu yaz tatilini kısaltarak okul saatini uzatarak aşırı ödev vererek ve müthiş bir disiplin uygulayarak yapıyor. Çünkü aradaki farkı ancak bu yöntemle kapatabileceği inancı var. Buraya bir soru işareti bıraktım.
12 farklı aileden gelen çocuklar incelenmiş ve sonuçta zengin aileden gelen çocukların haklarını savunmak için daha çok teşvik edildiği ortaya çıkmış. Yani ortamın havasını kendi lehine çevirip hakim olmayı küçükten itibaren öğreniyorlar. Bu da onları kişiler arası ilişkilerde avantajlı bir noktaya getiriyor.
Kitapta çevrenin çok ön plana çıktığını bireysel çabanın geri planda kaldığını söyleyebilirim. Evet genetik faktörler, çevre çok önemli ama bireysel istek ve azim de çok kıymetli.