Aldanışın En Tehlikelisi: Hakikate Yakın Görünen Yanılgılar
2026 8. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 20:17
İmam Gazâlî’nin İnsan Neden Aldanır adlı eseri, insanın yalnızca dünya nimetlerine kapılarak değil; ibadet ederken, ilim öğrenirken hatta maneviyat yolunda ilerlediğini zannederken bile nasıl yanılabileceğini gösteren çok çarpıcı bir metin. Gazâlî, riyanın, kibirin ve nefsin ince oyunlarını tek tek ortaya koyarak insanın kendisini kandırmasının ne kadar kolay olduğunu hatırlatıyor. Kitapta özellikle ilmin gururuna kapılan âlimler, ibadetin şekline takılıp özünü unutan zahidler ve hakikate ulaşmadan ulaştığını zanneden manevi yolcular üzerinden yapılan eleştiriler dikkat çekici. En etkileyici taraflarından biri ise, yüzyıllar önce yazılmış olmasına rağmen anlattıklarının bugün hâlâ çok tanıdık gelmesi. Gazâlî’nin tarif ettiği aldanmışlık hâllerinin, günümüzde de bazı “dini figürlerde” kolayca karşılık bulabildiğini düşünmemek zor. Bu kitap hızlıca okunup geçilecek bir metin değil. Aksine her bölümünde durup düşünmeyi, hatta insanın kendi nefsine dönüp bakmasını gerektiriyor. Bu yüzden İnsan Neden Aldanır bence sindire sindire, yavaşça okunması gereken; insanı başkalarını yargılamaktan çok kendi iç muhasebesine çağıran kıymetli bir eser.
Din
İnsan Neden Aldanır?İmam Gazali · Sufi Kitap Yayınları · 2025118 okunma
Alakasiz bisey sorabilir miyim hukuk hala okunur mu?
sevim
Şahsa özel cevaplanması gereken bir husus, genel geçer yorum yapmak doğru olmaz.