2026 2. kitabı
Rasim Özdenören & Kafa Karıştıran Kelimeler Kitap benimle yaşıt 1987 model. Lakin söylemleri ilginç bir şekilde bugünü yansıtıyor Rasim Özdenören'in kalemini sevdim. Lafı dolandırmadan yalınkat bir şekilde ifade etmiş. Kavramlar üzerinde duruyor ama uzun uzadıya bir sürü kavram değil bilhassa İslami kavramların batılılaşma süreciyle birlikte nasıl dezenformasyona uğradığıyla ilgileniyor. Bu bakımdan oldukça mühim ve dikkat çekici. Okurken ciddi bir aydınlanma yaşıyorsunuz. Ve elbette kullandığınız kelimelerin künhüne vakıf olunca daha seçici olmaya başlıyorsunuz. Dolayısıyla temelde birşey kazandırıyor yazar bizlere; islami kavramların hatalı kullanımlarından doğan zihinsel sapmaları ancak farkındalıkla ele aldığımız vakit biz, biz oluyoruz. Öteki türlü bize dayatılan tanımları kabul ettiğimiz vakit istikametimizi şaşırmamız olası. Misal ben seneler önce kullandığım bir kavramın ne kadar yanlış olduğunu öğrendiğim vakit okuduğum, dinlediğim, izlediğim herşeyde ifadelere takılır oldum. Manasını bilmediğim kavramlara ifadelere mutlaka bakarım. Bu aydınlanmayı bana sağlayan "idol" kelimesi oldu. Yalın haliyle bu kelime "put" anlamında. Yani birine sen benim idolümsün dediğimiz vakit sana tapıyorum manasına geliyor malesef. Kitabın girisinde yazan şu cümle amacını özetliyor: "Kitapta felsefeden sosyolojiye, tarihe, siyasete uzanan bir alan içinde kullanılan ve gündelik dilimizde su veya bu anlamda yer tutmuş çeşitli kelimelere değinilmiştir. Kitabın dışında kalan daha pek çok kafa karıştırıcı kelime bulunduğunu biliyoruz. Ne var ki, okuyucunun kitaptaki örneklemelerden kalkarak burada ele alınmayan kelimeler üzerinde de irdelemeler yapabileceğini umuyoruz." ALINTILAR *** İslâm'a yabancı olan Batı kültürünün benimsenme çabaları, yer almaktadır. Bir yandan İslâm' dan uzaklaşılırken, diğer yandan ümitsiz bir şekilde, başka bir kültürün kavramlarını ve kurumlarını kendimize uyarlama çabası, Müslüman insanın kişilik parçalanmasına yol açmıştır. *** Osmanlı edipleri aslında '"Batı'nın ilmini, uygarlığını alalım" derken, öyle sanyorum ki, ilim, uygarlık gibi kavramlar hakkında müphem, hatta safça duygular içindeydiler. İslâm'da övülen ilmin, Batl' da geliştirilmiş olan ilimle aynı şey olduğu zehabını taşıdıkları kolayca tahmin edilebilir. Aynı şekilde hürriyet, kardeşlik, adalet, eşitlik gibi kelimeler de, bu insanlarn üzerinde coşkulu, büyülü etkiler doğuruyordu. Insancıllık (yani hümanizma) keza bu türden bir kavramdı. *** Ünlü bir yazarımız, bir yazısında, Batılı adamların "helâl" yoldan para kazandığını söylüyordu. O yazarımız, "helâl" kavramına kendine göre bir anlam yüklüyordu. Helâl derken âdeta yalnızca emek karşılığında kazanılmış parayı kastediyordu. Oysa helâlin ve haramın sınırları din tarafından çizilmiştir. Bu kavramlara bazı yakıştırmalar yoluyla kendimize göre anlam biçmeye kalkışmak, o kavramın özünü, muhtevasını, mahiyetini katletmek olur. *** Geniş anlamda tüm izm'leri akla bir başlık altında toplamak mümkün olsa bile buradan İslâm'ı tanımlamaya yol bulamayız. Çünkü İslâm kendisini Vahiy'le tanımlar, felsefe görüşleriyle değil. *** Bir kez dinin doğrulan bilimin doğrularına tasdik ettirilmeye başlanınca aynı bilimin dinin doğrularını (nakzettiği) yerde ona boyun eğmeyi peşin olarak kabul etmek gerekecektir *** Geçmiş dönemlerin hiçbir nesline nasip olmamış Kafa Karıştıran Kelimeler derecede malûmat sahibi olan günümüz insanının kavrayış gücü ve düzeyi de acaba o ölçüde yükselmiş midir? Günümüzün ilkokul çocukları bile, Sokrat 'ın hayal bile edemeyeceği denli bir bilgi donanımına sahiptir. Fakat acaba bu çocukların arasında Sokrat'ın: "Bir şey biliyorsam, o da hiçbir sey bilmediğimdir" özdeyişini hakkıyla kavrayabilecek yetenekte kaç kafa bulunabilir? Hallac-ı Mansur'un: "Ene'l-Hak" sözünün anlaşılabilmesi için de insanlar binbir dereden su getirmek zorunda kalmıştır. Bu yalın sözün gene de herkes tarafından açık seçik anlaşılabildiği acaba ileri sürülebilir mi? *** Günlük dilde kullanılan kültürlü adam sözü daha çok aydın (entelektüel) yerine geçmektedir. Oysa biz irfan sözünün daha yüklü bir anlam taşıdığına kaniiyiz. Toplumda yerleşmiş belirli kıstaslara göre kültürlü veya aydın dediğimiz kimse, aslında hiç de irfan sahibi (ârif) olmayabilir. *** Müslüman dinin hükmüne göre yaşayarak kendini değiştirir, başka deyişle yenilenen insandır, ( din değil.) *** İnsan, farkında olsa da, olmasa da, gerçekte sadece Allah'a karşı kulluğu aramaktadır. Allah' a karşı özgürlüğünü ilân etmeye kalkışanı, Allah her şeye kul haline getiriyor. 'Ona kul olmanın sırrını kavrayabilense, başka her şeye karşı özgür ve müstağni kılınıyor. Rasim Özdenören
Kafa Karıştıran KelimelerRasim Özdenören · İz Yayıncılık · 20231,934 okunma