···Okunma: 13 Mart 2026 00:42 Mor Salkımlı Ev, anı türünde bir eser olmakla beraber güçlü otobiyografik çerçeveye de sahiptir. İki tür arasında bir yerde demek daha doğru olur.
Yazar, kendi hayatına bir ayna tutmuş kitapta. Çocukluğunu ve gençliğini anlatmış önemli olayları ile. Mor Salkimli Ev ise ,yaşamında bir huzur, yaşamında bir arayış olarak hep yer edinmiştir. Bu evde yaşarken anlattıkları, dönemin sosyal yapısına dair önemli emareleri barındırıyor. Bunun yanısıra Doğu - Batı mukayesesi, kadının toplumdaki yeri ve önemi de yine anlattığı olaylardan yola çıkarak net bir şekilde ortaya konuyor.
Özellikle annesini kaybetmesi ve babasının evlenmesi ile devam eden bir süreç, onu sürekli karmaşık bir aile yapısı içinde büyümeye sevk etmiş. Gördükleri ilerleyen dönemde hayatına aslında bir referans olmuştur. Babasının yeri onun için başkadır. Ne çok iyi ne de kötü. Aslında hayranlık duyduğu bir adam, ilmi ile ama bazı noktalarda ise onda hayal kırıklığı olarak da göze çarpıyor.
İlk evliliğini genç yaşlarda yapan Halide Edip beklediğini bulamamış. Bu kişinin tercih edilmesinde de aslında babası ile benzer ilimde biriyle evlenme düşüncesi yatıyor olabilir.
Ve kitapta, Osmanlı Devleti'nin son dönemi ele alınıyor. Tarihsel bir panaroma sunuluyor Osmanlı 'nın son dönemlerine dair. Özellikle Meşrutiyet ilanı, Babıali Baskını, Balkan Harbi, 1.Dünya Savaşı derken kitap bir noktadan itibaren tarihsel bir şekle bürünüyor. Bu kısımlarda, Osmanlı'nın içinde bulunduğu durum, yaşanılan zorluklar başarılı gözlemler ile aktarılmış, aslında yeni bir ülkeye evrilen süreç şeffaf bir şekilde gözler önüne serilmiştir. Arap coğrafyasında yaşanan sıkıntılar, çoklu ulus olmasıyla bilinen yapının çözülmesi, içeride yaşanan siyasal gelişmelerin toplumsal yapıya etkileri de yine kitapta aktarılan diğer hususlar.
Genel çerçevede anı ve otobiyografik esintiler sunan kitabı beğendim. Yazarın, Halide Edip olmasına katkıda bulunan unsurları burada yazarın kendi ağzından okumak ve yine onun gözlemleriyle bir devrin sona ermesine yol açan süreci izlemek benim adıma güzel oldu.