·384 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Şubat 2026 14:28 Kitap çok uzun süredir listemdeydi. Özellikle distopya ile tanıştığım lise yıllarımda bu türdeki kitapları hep listeme eklemiştim ancak nedense bir türlü elim gitmiyordu ama sonunda okuyabildim.
Genel olarak evren hakkında bilgim vardı ancak kitapta evren anlatımı bence yeterli değildi. Olay örgüsü ile evren tanıtımı olur diye ummuştum ama maalesef o da fazlasıyla yetersizdi. Kitabın son 50-100 sayfasında bile hala normal düzenden Damızlık Kız düzenine nasıl geçildiği hakkında bir bilgimiz yoktu. Daha çok baş karakterimiz Offred'in önceki hayat olarak tanımladığı düzenden önceki hayatı, düzene geçildiği sırada toplandıkları alandaki anıları ve şimdiki zamandaki günlük yaşamını okuyorduk. Ara ara bu kast sistemi ve getirileri hakkında bir şeyler okusak da detaylar çok eksikti.
Bunu bir kenara bıraktığımızda ben kitabı çok büyük bir keyifle okudum. Yazarın kalemi oldukça akıcıydı. Olaylar Offred tarafından anlatılıyordu ama üçüncü bir kişi gözündenmiş gibiydi. Bu detay da aslında karakterin yaşananlardan soyutladığını söylemesi ile daha bir anlam kazanıyordu. Kendisini dışarıdan gören bir göz gibiydi.
Tabii kitap her ne kadar akıcı olsa da iki farklı geçmiş ve şimdiki zaman arasında gidip gelmeler yer yer dikkatimi dağıtıyordu. Bu da bazen ara verme ya da daha yavaş okumama sebebiyet verebiliyordu. Dikkatinizin dağınık olduğu bir dönemde okursanız okumayı zorlaştırabilecek bir şey olduğunu düşünüyorum.
Distopyanın kült eserlerinden birisi olması sebebiyle bu türü sevenlerin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Çoğunlukla olumsuz bulduğum yerlerinden bahsetmiş olsam da kitabı bütün olarak ele alınca epey keyifle okudum. İçerisindeki küçük detaylar ve merak okumayı keyifli kılıyordu. Distopya ile tanışmak isteyenlerin de rahatlıkla okuyabileceğine inandığım bir kitap.