Cehennem Canavarı, Jack London’ından okuduğum beşinci kitap oldu ve favori kitaplarım arasına çok hızlı bir giriş yaptı. London’ın başka eserlerinde de rastladığımız, o tanıdık “doğal ve ideal” insan modelini bu kitapta çok daha açık ve doğrudan şekilde görüyoruz. Yazarın Martin Eden ve Oyun kitaplarını da okumuş biri olarak, Pat Glendon’ın bahsettiğim iki kitabın ana karakterlerinin muhteşem bir füzyonu olduğunu söyleyebilirim.
London’ın boks temasını ele alışından da bahsetmek istiyorum biraz. Bu kadar şiddet dolu bir sporu böyle nahiflikle ele alabilecek çok az yazar olduğunu düşünüyorum. London öyle güzel yapıyor bunu ve bir yandan da öyle iyi eleştiriyor ki bu sistemi. Kendisi de sıkı bir boks sever olduğu halde boks camiasının nasıl kirlenmiş bir dünya olduğunu da çok biliyor ve anlatıyor. Bu yüzden hem ringdeki sahnelerden hem de eleştiri monologlarından çok keyif aldım.
Bir de, ben bu kitabın London’dan okunması gereken ilk kitaplardan biri olduğunu savunacağım sanırım. Çünkü kısacık bir hikaye yazar hakkında öyle çok fikir veriyor bize ve öyle hızlı akıp gidiyor ki.. Beğenilmeme ihtimali olduğunu bile düşünemiyorum. Ayrıca Pat’i tanıyıp sevmeme imkanınız da yok sanırım.
Cehennem CanavarıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20261,702 okunma