···Okunma: 13 Mart 2026 20:01 Adem Özköse’nin Seyyah kitabı klasik bir gezi kitabı değil; şehirlerin, coğrafyaların ve tarihin iç içe geçtiği bir tanıklık metni. Yazarın yolu Gazze’den Medine’ye, Yemen’den Libya’ya, Tunus’tan Fas’a, Balkanlardan Afrika’ya kadar uzanırken okuyucu da bu geniş coğrafyanın tarihine ve hafızasına tanıklık ediyor.
Kitapta anlatılan şehirler sadece turistik mekânlar değil; her biri kendi hikâyesini taşıyan yerler. Gazze’de direnişin gölgesindeki sokaklar, Medine’de Peygamber hatıralarıyla dolu şehir atmosferi, Yemen’in tarih kokan şehirleri ve Afrika’nın sömürge sonrası yaraları kitabın en çarpıcı bölümlerinden bazıları. Aynı şekilde Suriye’deki Palmira gibi kadim şehirler, Ortadoğu’nun binlerce yıllık tarihine açılan bir kapı gibi anlatılıyor.
Özköse’nin seyahati sadece Ortadoğu ile sınırlı kalmıyor. Güneydoğu Asya’ya uzanan yolculukta Tayland’ın Patani bölgesindeki Müslümanlar, Filipinler’deki Mindanao Adası ve Moro Müslümanları gibi çoğu zaman dünya gündeminde pek yer bulmayan topluluklara da değiniliyor. Bu anlatılar, farklı coğrafyalarda yaşayan Müslüman toplumların benzer mücadelelerini ve ortak hafızalarını gösteriyor. Nepal gibi farklı kültürlerin iç içe geçtiği coğrafyalar da kitabın dikkat çeken durakları arasında yer alıyor.
Seyyah, bu yönüyle sadece bir seyahat anlatısı değil; şehirlerin hafızasını, tarihsel bağları ve farklı coğrafyalardaki insan hikâyelerini bir araya getiren bir yolculuk kitabı. Okur, sayfalar ilerledikçe yalnızca ülkeleri ve şehirleri değil, o coğrafyaların taşıdığı tarihsel yükü ve insan hikâyelerini de tanımaya başlıyor.