Herkes biraz fahişedir aslında …
2026 10. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 23:39
Ben ne okudum az önce .. Bu nasıl bir sarsılmadır bu ne güzel bir çarpılmadır .. Keşke daha uzun olsaydı bu tat sadece bir gün sürdü ,bitmesin diye okumaya kıyamadım … Yaşanmış bir hikaye , idama mahkum edilen bir kadının ,Firdevs’in hikayesi .. Kadın olmanın zorluğu , hangi coğrafyada olursan ol “insan”dan önce sadece bedenini görmeleri , iğrenç içgüdüleri ,sapıklıkları ve senin bedenini hep korumak zorunda kalman … Babası , amcası , ilk kocası , sonrasında hep sığınıp hep darbe aldığı diğer erkekler . Tek derdi kadın bedeni olan hayvansı yaratıklar ve “o başka” zannedip aşık olduğu İbrahim Yalnızca makyajım , saçım pahalı ayakkabılarım ‘üst sınıf’ ,ben ortaokul diplomam ve arzularımla ‘orta sınıf ‘,ailemse ‘aşağı tabakadan’ dı diyor Firdevs ..Küçük yaştan itibaren fahişe olmak öğretildi bana , değersiz olduğuma ikna edildim tüm erkekler ya tabağıma ya da bedenime baktılar diye anlatıyor ..Memur olarak bi yere girip çalışmak istediğinde ise aşk illeti yakıyor canını . Yani bir kadının yaşayacağı kaybedebileceği her şey geliyor başına …O kadar güzel aforizmalar , mesajlar vardı ki bazen bir sayfanın tamamını yazasım geldi .. Özellikle , kendi değerini farkedip hayır demeyi öğrendiğinde (kendi bedenine yüksek fiyat biçtiğinde) daha fazla saygı gördüğünü aslında her insanın bir fahişe gibi para için ya bilgisini ya zamanını ama mutlaka bir şey sattığını her mesleğin bir ücreti olduğunu söylediği kısım çok etkileyiciydi . Fahişelik denilen mesleğin icadının da kız çocuklarının satılıp hor görülmesinin de kendini korumak için bir erkeğin devreye girmesinin de TEK SEBEBİNİN erkekler olduğunu haykırması sonunda korkularını yenip bir erkeğe el kaldırdığında ne kadar özgürleştiğini hissetmesi MUHTEŞEM ÖTESİYDİ . Bir insan gerçekten SIFIR noktasına gelirse yani istekleri , korkuları ve umutları biterse nasıl ölüme başı dik gider onu bize muhteşem şekilde anlattı Firdevs .. Erkeklerden biraz daha tiksindim o ayrı :)
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,4bin okunma