Honore de Balzac’ın "İnsanlık Komedyası" serisinin en güçlü halkalarından biri olan Eugenie Grandet sadece bir aile dramı değil; paranın duyguları nasıl öğüttüğünü gösteren bir toplumsal analizdir. Kitabı bitirdiğimde hissettiğim en baskın duygu, yazarın gerçekçiliğinin bir "tokat" gibi yüzüme çarpması oldu.
Kitaptaki karakter temaları ve analizleri aşırı gerçekçilikle yazılmış.
Baba Grandet (Cimriliğin Anıtı): Grandet, sadece parayı seven bir adam değil, paraya tapan bir rahiptir. O, mülkiyet aşkı için eşinin ve kızının mutluluğunu feda etmekten çekinmeyen bir "altın tutsağıdır."Kitapta geçen"Grandet Baba erkenden yatmak istiyordu ve yattığında da herkesin yatmasını istiyordu; tıpkı Kral 3. Augustus içtiğinde tüm Polonya’nın sarhoş olmak zorunda olması gibi."onun evdeki tiranlığını güzelce açıklar
Madam Grandet (Sessiz Fedakarlık): O, acı çekmeyi ve kendini feda etmeyi bir yaşam biçimi haline getirmiş kadınların temsilcisidir. "Kızım, mutluluk sadece cennettedir" sözü, onun bu dünyadan ümidini kestiğinin ve huzuru sadece inançta bulduğunun kanıtıdır.
Charles Grandet (Yanılgı ve İhanet): Başta romantik bir figür gibi görünen Charles, aslında Paris’in yozlaşmışlığının ve hırsın bir yansımasıdır.Babasının ölümüyle ilgili "Onu tekrar görememe ihtimalini düşünemeden vedalaşırken ona soğuk bir şekilde sarıldım" itirafı, insanın sevdiklerine karşı geç kalmışlık trajedisini ders niteliğinde sunar. Ancak Charles, bu acıdan ders çıkarmak yerine "şehvet ve para" yolunu seçerek Eugénie’nin saf aşkına ihanet etmiştir.
Eugénie Grandet (Safiyetin Dramı): Kitabın kalbi Eugénie’dir. Onun "iyiye olan inancı ve doğruya olan güveni" aslında onun en büyük trajedisidir. Balzac’ın da dediği gibi, bir kadının en büyük yanılgısı, karşısındakini kendisi gibi dürüst sanmasıdır.
Kısaca özetleyecek olursam kitabın ana teması sadece aşk değil, "Altın vs. Duygu" çatışmasıdır.Eugénie’nin sonu, bir mağlubiyet değil, asil bir kabulleniştir. Charles'ın ihaneti aslında kendi felaketidir; çünkü iç huzurdan yoksun, sadece rakamlardan ibaret bir hayata hapsolmuştur. Eugénie ise acı çekmesine rağmen karakterinden ödün vermeyerek manevi bir üstünlük kurmuştur.
Eugenie GrandetHonore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,910 okunma