2026 45. kitabı
Çocuklar, bir toplumun yarınına açılan en değerli kapıdır. Bugünün küçük bireyleri, yarının düşüncesini, kültürünü ve vicdanını taşıyacak olan insanlardır. Bu yüzden bir toplumun çocuklarına verdiği değer, aslında kendi geleceğine verdiği değerin aynasıdır. Sevgiyle büyüyen, iyi eğitim alan ve hakları korunan çocuklar, daha adil, daha bilinçli ve daha merhametli bir dünyanın temelini oluşturur. Çünkü çocuklara sunulan her imkan, yıllar sonra toplumun ortak hayatına bilgi, üretim ve insanlık olarak geri döner. Bu nedenle çocukları korumak, desteklemek ve onların sağlıklı gelişimini sağlamak yalnızca ailelerin değil, bütün toplumun sorumluluğudur. Fakat özellikle günümüz dünyasında çocuklar, hak ettikleri güvenli ve sevgi dolu ortamdan çoğu zaman uzak kalıyor. Yaşamın içindeki her şey en çok onların hayatını yaralıyor. Kimi çocuklar eğitim yerine ağır işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor, kimi çatışmaların ortasında yaşamını yitiriyor ya da yurdundan koparılıp belirsiz bir geleceğe sürükleniyor. Bazıları ise toplumun önyargıları nedeniyle dışlanıyor, farklılıkları yüzünden incitiliyor ve görmezden geliniyor. Oysa çocukluk, korunması gereken en hassas dönemdir. Fakat çağımızda pek çok çocuk bu kırılgan dönemi yükler, korkular ve eksikliklerle geçirmek zorunda kalmaktadır. Bu durum yalnızca onların değil, insanlığın ortak geleceğini de yaralamaktadır. Tam da bu anlamda yazarın okuyucuyu dahil ettiği güzergah çok etkileyici bir şekilde sizi de içine çekecek eminim ve içinizde bir yerlere çok dokunacak. Kitabın henüz çok başında tam da bu duygunuzu hareket ettirecek bir öğretmenle karşılaşacaksınız. Öğrencisinin diline iğne batıran bir öğretmen… Çok kızacaksınız ve akıllarda neden sorusu… Özel gereksinimli çocukların toplum içerisindeki var olma çabalarına toplumu oluşturan diğer bireyler çok da yardımcı değil maalesef. Kitabın hatırlattığı bu anlamda çok şey var. Bir öğretmen bir öğrencisinin hayatını olumlu ya da olumsuz nasıl etkileyebilir bunun biraz da hüzünlü hikayesi olan kitabın aslında altını çizdiği çok önemli konular var.
İsimsizlerNebat Bukrek · Scala Yayıncılık · 202634 okunma