Sırp Kralları, bölgedeki egemenliklerini Doğu Roma İmparatorluğu'nun tarihsel mirasını sahiplenerek ezeli-ebedi kılma saikiyle, -en azından biçimsel ola-rak- Bizans devlet geleneğini sürdürmeye çalıştılar. Kilise ile devletin bütünleştiği teokratik yapıyı Doğu Roma Ortodoks Kilisesi'yle ilişkileri çerçevesinde, Bizans geleneğinden devraldılar. Ancak Sır­bistan bu siyasi sentezi olgunlaştı­ramadan, 14. yüzyılın ortalarından itibaren Batı'ya doğru yayılan Osmanlı İmparatorluğu'nun menziline girdi. Sırbistan İmparatorluğu 28 Haziran 1389'da Kosova meydan savaşında Osmanlı ordusu karşısında aldığı ağır yenilgiden sonra yıkıldı. Sırbistan toprakları Osmanlı egemenliğine girdi. 12. yüzyıla kadar bağımsız iken 12. yüzyılda Sırp egemenliğine giren Karadağ, Kosova savaşından sonra bir süre bağımsızlığını koruduysa da 1478'de Osmanlı İmparatorluğu burayı da denetimine aldı. Karadağ, 19. yüzyıla dek Istanbul Ortodoks Patrikliğine bağlı teokratik bir devlet olarak kaldı. Osmanlı İmparatorluğu 1371'de Makedonya'ya da egemen olmuş ve buraya yoğun Türk ve Arnavut nüfus iskanına girişmişti.
·1 alıntı·