Zemberek – Banu Avar
2026 35. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 00:05
Zemberek, gazeteci ve araştırmacı Banu Avar’ın Türkiye’nin yakın tarihine ve küresel güç ilişkilerine farklı bir perspektiften baktığı dikkat çekici bir çalışma. Kitap, özellikle Türkiye’nin jeopolitik konumu, küresel güçlerin bölgedeki stratejileri ve medya–siyaset ilişkileri üzerine yoğunlaşıyor. Banu Avar, yıllarca gazetecilik yapmış olmanın verdiği saha deneyimiyle, okuyucuya sadece teorik bilgiler değil aynı zamanda perde arkasında kalan olaylara dair yorumlar da sunuyor. “Zemberek” adı, aslında kitabın temel yaklaşımını sembolize ediyor. Nasıl ki bir saatin zembereği sistemi harekete geçiren gizli bir mekanizma ise, Avar da dünya siyasetinde görünen olayların arkasında işleyen mekanizmaları göstermeye çalışıyor. Kitapta NATO politikaları, medya manipülasyonları, sivil toplum örgütleri ve küresel güç merkezleri gibi konular ele alınıyor. Dil olarak oldukça akıcı ve gazetecilik anlatısına yakın bir üslup kullanılmış. Bu da kitabı akademik bir metinden ziyade araştırma–inceleme türünde, geniş bir okuyucu kitlesi için anlaşılır hale getiriyor. Ancak kitapta yer alan bazı yorumların güçlü bir perspektif içerdiğini ve tartışmaya açık olduğunu da söylemek gerekiyor. Bu yönüyle kitap, okuyucuyu sadece bilgi vermekle kalmıyor; aynı zamanda düşünmeye ve sorgulamaya da teşvik ediyor. Genel olarak “Zemberek”, Türkiye’nin yakın tarihi ve küresel siyasete eleştirel bir gözle bakmak isteyenler için ilgi çekici bir okuma sunuyor. Farklı bakış açılarını görmek isteyen okurlar için düşündürücü bir kaynak niteliğinde.
ZemberekBanu Avar · Remzi Kitabevi · 2016518 okunma