Zemberek

Kasım 2016
Remzi Kitabevi

2025 14. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2025 12:20
Dünya üzerinde yaşanmakta olan son savaşı anlatıyor Banu Avar. Adına 'Karma Savaş' denilen, içinde bir çok sivil unsuru barından ve elitlerin dünyadaki tüm varlıklara sahip olmaları için yapılan bir savaşı. Yazar bu savaşı bir zembereğe benzetiyor. Önce zembereğin parçalarını tanıtıyor, daha sonra nasıl kurulduğnu anlatıyor ve arkasından yavaş veya ani boşalmaların nasıl gerçekleştiğini gözler önüne seriyor. Bir oyun sergileniyor diyor yazar. Bu oyunda sahnede gösterilenler, o kadar iyi ve güzel şeyler ki halk onların etkisinde kalıyor ve sahne akasındakileri maalesef göremiyor, diyor. Bu zemberekten kurtulmanın tek yolunun sahne önündekileri değil sahne arkasındakileri görmekle mümkün olabileceğini savunuyor. Ve kitap boyunca da bunları anlamamızı sağlıyor. Peki zemberek nelerden oluşuyor, çark nasıl işliyor diye sorarsanız. Kitabı okuduğumuzda günlük yaşantımızda masum olarak bildiğimiz etrafımızdaki bir çok unsurun maalesef ki zembereğin elemanları olduğunu anlıyoruz. Holywood'un kendisinden tutun ünlü yıldızlarına kadar, dünyanın en büyük TV ve medya kuruluşlarından tutun, güya iyilik amaçlı kurulmuş olan STK ve çeşitli aktivist örgütlere kadar, Birleşmiş Milletler'den tutun dünyadaki en büyük organize sağlık kuruluşlarına kadar, 'müttefik ülke' adıyla onurlandırılmış(!) vekil ülkelerden tutun kullanılan paralı asker ordularına kadar her kademeyi , her unsuru gerçekleşmiş bir çok örnekler vererek bizlere anlatıyor yazar. Yukarıda da söylediğim gibi sahnede gösterilene değil arkada olanlara nasıl odaklanmamız hakkında bilgi veriyor. Yani siz Angelina Jolie'nin güzel fiziğine bakıp hayaller kurarken, arkada kan gövdeyi götürüyor ama siz gözlerinizi Anjelina'dan ayırıp o kanı görmüyorsunuz, göremiyorsunuz, hatta sadece siz değil, kanın içinde yaşayanlar da
2020 9. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2020 19:33
Üçüncü dünya savaşı düzenli ordularla değil, “karma” sivil çetelerle gerçekleşmektedir. Bu savaşta “sahnenin önündekiler”le aldatılan halk, “sahnenin arkasındakiler”i görebildiği oranda güçlenecektir. Sahne önündekiler o kadar güzel, yumuşak, iyicil maskelerle ortalıktadırlar ki, arkadaki kan içicileri görmek zorlaşmaktadır. Her kanaldan dünyaya akan yalan rüzgârı, bırakın sahnedeki oyunu görmeyi, toplumları, maskeli aktörlerin savunucusu yapmaktadır. Hani “ne yapmalı” diye soranlar var ya. Bize göre, önce sahne arkasını görmeyi öğrenmek, sonra da görmeyenlere göstermek temel görevdir.. Kitabın ozeti diyebileceğimiz bir alıntı ile incelememi kisa tutacağım . Kitabi ikinci defa okudum.O kadar cok alinti yapmak istedigim sayfa var ki.okunmasini tavsiye ettigim bir kitap .
2024 9. kitabı
Kesinlikle her Türk gencinin okuması gereken bir kitap. Ülkemiz ve çevresi için oynanan oyunları net ve akıcı bir şekilde anlatan nadir kitaplardan. ''Zehir altın kupada sunulur, bunu unutma!''
Daha Çok Uyutuluruz Biz
2026 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 14:33
Banu Avar’ın Zemberek adlı kitabı, günümüz dünyasında yaşanan savaşların, kaosun ve yıkımların görünen yüzünün arkasında işleyen büyük bir düzeni, yani Avar’ın deyimiyle bir “zembereği” anlatıyor. Bu zemberek; parça parça kurulan, zamanı geldiğinde ise acımasızca boşalan küresel bir mekanizma. Yazar, yaşadığımız çağda savaşların artık klasik ordularla değil, karma savaş yöntemleriyle yürütüldüğünü söylüyor. Medya, sinema, STK’lar, aktivist yapılar, ünlüler, sosyal medya ve “müttefik” ülkeler bu savaşın sivil görünümlü unsurları. Kitabı okurken şunu net biçimde fark edeceksiniz: Günlük hayatımızda masum sandığımız pek çok unsur, aslında bu zembereğin dişlileriymiş. Beni en çok etkileyen nokta, “sahne önü – sahne arkası” benzetmesi oldu. Sahne önünde o kadar güzel, yumuşak, insani ve iyicil imgeler var ki, ister istemez onlara kapılıyoruz. Hollywood yıldızları, yardım kampanyaları, insan hakları söylemleri, demokrasi masalları… Ama sahnenin arkasında kan, yıkım ve sömürü var. Ben de dahil olmak üzere çoğumuz, gözümüz sahnedekilerde olduğu için arkadaki gerçekleri göremiyoruz. Artık o kadar alıştırıldık, o kadar gözümüze sokuldu ki nerede yardım edelim çığlığı atan biri varsa geri planda en çok nemalana kişi veya kişiler çıkıyor. Asıl yardıma muhtaçlar hiç görünmüyor ya da yapılan yardımlardan fayda görmüyor. Angelina Jolie örneği bu durumu benim için çok çarpıcı hâle getirdi. Kitabı okumadan önce, onun neden bu kadar sık Türkiye’ye geldiğini ya da bu ziyaretlerin arkasında ne olabileceğini hiç sorgulamamıştım. Meğer görünenle görünmeyen arasında çok büyük bir fark varmış. Avar, bu tür figürlerin nasıl algı yönetimi için kullanıldığını somut örneklerle anlatıyor. Neler izliyormuşuz da haberimiz yokmuş. Tabi burada Angelinayı günah keçisi ilan etmemek lazım Türkiye de bu
·160 syf.·
2017 2. kitabı
Kitap fuarında Banu Avar'ın kendisinden kitabı dinlemiştim.500 sayfalık bir kitabım var onu yazması bunu yazmaktan kolaydı demişti.Medyanın gerçekleri yazamadığını hatta gerçeği örtmek üzere çalıştığını düşünürsek,yaptığı program yüzünden TRT'den atılan ve gerçek bir vatansever olan Banu Avar'ın gerçekleri anlatmak(Suriye üzerinden) için uğraştığı bu kitabı okumak bizim için adeta bir ödev olmalıdır.
Tarih
2018 55. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2018 12:32
Bence okunması gereken kitaplar arasında olmalı. Kameranın önündekilerle arkasındakileri açık açık ifade etmesinden dolayı önemli. Kasım 2016 yılında ilk baskısı yapılmış ama konular hala güncel olduğu için günümüzü de anlatmaya devam ediyor. Banu Avar yine çekinmeden yazmış: Kendinde saklamamış ve herkes okusun diye de kitap haline getirmiş. Bize televizyon ekranlarında anlatılan çoğu bilginin ya da görüntünün birilerinin istekleri doğrultusunda hazırlanmış ve halkı uyutmak için tasarlanmış bilgiler olduğunu daha sonra öğreniyoruz. Bu kitapta da bunun açık örnekleri mevcut. Anlatım dili akıcı olduğu için hiç kimse sıkıntı yaşamadan, acaba ne diyor demeden kitabı kolayca okuyup, anlayabilir. Banu Avar kitabın ortasından konuşuyor. Ama bunu yaparken de, cümleleri eğmeden, bükmeden, kelimeleri yuvarlamadan doğrudan net söylüyor. Küresel çeteden bahsediyor, görünenle, görünmeyenlerden bahsediyor. Ülkelerde küresel çetelerin kendi menfaatleri doğrultusunda kullandığı dahili ve harici hainlerden yani işbirlikçilerden bahsediyor. Açıkça söylemek gerekirse bazen bildiğimiz, bazen duyduğumuz ama genelde görmediğimiz şeyleri bizlere aleni anlatmaya çalışıyor. Banu Avar, Zemberek kitabı yakın tarihin içinden süzülüp gelen düşünceler yumağıdır. Zemberek yani düzenekten bahsediyor. Kitabın 'Başlarken' kısmı zaten her şeyi anlatıyor. Devam eden sayfalarda toplumların, küresel çete ve işbirlikçileri tarafından nasıl uyutulduğunu işliyor. Öncelikle Türkiye'ye sık sık gelen bir sinema yıldızı olan Angelina Jolie'den bahsediyor. Niçin bu kadar sık geldiğine dem vuruyor (-açıkçası kitabı okumadan önce ben de çok bilmiyordum-). Birileri gelip giderdi ülkemize, güzel pozlar verirlerdi, televizyonlar onlardan bahseder yani kısaca arz-ı endam ederlerdi ama görünenle görünmeyen
Siyaset
2020 1. kitabı
Sahne önündekiler o kadar güzel, yumuşak, iyicil maskelerle ortalıktalar ki, arkadaki kan içicileri görmek zorlaşıyor. Her kanaldan dünyaya akan yalan rüzğarının sonucunda, toplumlar sahnedeki oyunu göremedikleri gibi, onları aldatan maskeli aktörlerin savunucularına dönüşüyorlar. Hani, "Ne yapmalı?" diye soranlar var ya. Bize göre bu konuda yapılacak en temel görev, önce sahne arkasını görmeyi Öğrenmek, Sonra da görmeyenlere göstermektir.
Siyaset & Politika
2020 5. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2020 01:31
Özellikle son 10 yılda emperyalist devletlerin hangi yöntemlerle ülkeleri kontrol ettiklerini, nasıl oyunlar oynadıklarını anlamamız açısından, basit bir dille yazılmış bu kitabın çok önemli bir eser olduğunu düşünüyorum. Kitabı okurken bir tuhaf oluyor insan, kitabın ortalarında şöyle yazmış Banu Avar ‘’Sahnenin arkasındakilerle devam edelim. Daraldınız mı? Sadece okuyarak mı? Bu anlatılanları yaşayanları düşünün.’’ Arap Baharı nedir, ne amaçla yapılmıştır, kimler tarafından, kimleri kullanarak, hangi yöntemlerle yapılmıştır gibi soruların cevapları veriliyor. Özellikle günümüz Suriyesi’nde hangi oyunlar dönüyor net bir şekilde anlatılıyor. Türkiye olarak bizi yakından ilgilendiren bu konular her Türk insanının öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü herkesin az çok bildiği üzere sırada İran ve Türkiye var. Bu 100 yıldan daha fazla süredir olan açıklamaktan çekinmedikleri bir plan, bir hedef. Eğer önceki oyunların nasıl yapıldığını anlarsak kendi ülkemizde dönen oyunları anlamamız ve bilinçli davranarak tuzaklara düşmememiz kolaylaşır. Bu bilgilerin bu kadar değerli yapan; bunları medyadan öğrenemezsiniz bunları bu kadar net basit ve cesurca yazan kitap sayısı da azdır. Verilen bilgiler kaynakları belirtilerek veriliyor. Çok fazla şey bildiği için televizyonlara çıkarmasalar da, Banu Avar elinden geldiğince ulaşabildiğine ulaşmaya çalışıyor.
Siyaset
2022 57. kitabı
Banu Avar, Arap Baharı ve türevi olayların medya üzerinden nasıl oluştuğu ve tüm dünyaya nasıl empoze edildiğini anlatıyor. Sosyal medyanın halklar üzerindeki etkisi, kontrollü kullanılmazsa nasıl bir devleti çökerteceği ve içten içe çürüteceğini gözler önüne sererken; Tanıdığımız bir çok ünlü insanın küresel güçler için nasıl hizmet ettiğine tanıklık ediyoruz. Akıcı ve sade anlatımıyla herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir dil kullanılmıştır. Meraklılarına tavsiye ederim.
Araştırma-İnceleme
Zemberek – Banu Avar
2026 35. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 00:05
Zemberek, gazeteci ve araştırmacı Banu Avar’ın Türkiye’nin yakın tarihine ve küresel güç ilişkilerine farklı bir perspektiften baktığı dikkat çekici bir çalışma. Kitap, özellikle Türkiye’nin jeopolitik konumu, küresel güçlerin bölgedeki stratejileri ve medya–siyaset ilişkileri üzerine yoğunlaşıyor. Banu Avar, yıllarca gazetecilik yapmış olmanın verdiği saha deneyimiyle, okuyucuya sadece teorik bilgiler değil aynı zamanda perde arkasında kalan olaylara dair yorumlar da sunuyor. “Zemberek” adı, aslında kitabın temel yaklaşımını sembolize ediyor. Nasıl ki bir saatin zembereği sistemi harekete geçiren gizli bir mekanizma ise, Avar da dünya siyasetinde görünen olayların arkasında işleyen mekanizmaları göstermeye çalışıyor. Kitapta NATO politikaları, medya manipülasyonları, sivil toplum örgütleri ve küresel güç merkezleri gibi konular ele alınıyor. Dil olarak oldukça akıcı ve gazetecilik anlatısına yakın bir üslup kullanılmış. Bu da kitabı akademik bir metinden ziyade araştırma–inceleme türünde, geniş bir okuyucu kitlesi için anlaşılır hale getiriyor. Ancak kitapta yer alan bazı yorumların güçlü bir perspektif içerdiğini ve tartışmaya açık olduğunu da söylemek gerekiyor. Bu yönüyle kitap, okuyucuyu sadece bilgi vermekle kalmıyor; aynı zamanda düşünmeye ve sorgulamaya da teşvik ediyor. Genel olarak “Zemberek”, Türkiye’nin yakın tarihi ve küresel siyasete eleştirel bir gözle bakmak isteyenler için ilgi çekici bir okuma sunuyor. Farklı bakış açılarını görmek isteyen okurlar için düşündürücü bir kaynak niteliğinde.

Banu AvarYazar · 12 kitap
Gazetecilik hayatına Süreç dergisinde başladı. Londra City Üniversitesi'nde televizyonculuk alanında yüksek lisans yaptı. BBC'nin belgesel kurslarına katıldıktan sonra BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nde programcı ve sunucu olarak çalıştı. Ardından TRT Londra muhabirliğini üstlendi. Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalıştı ve birçok dizi yazı hazırladı. Mozaik ve Kaleideskop gibi yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği programları TRT 1 ve TRT 2’de yayınlandı. İlk yayınlandığı yıllarda 32. Gün programının Londra muhabirliğini yaptı. I Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinde Türkiye yapımcısı olarak yer aldı. 1999’da TV 8’in belgesel bölümünü kurdu ve 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza attı. Belgesellerinden bazıları: Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’ta, Artık Biz de Varız, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, … Türkiye Sevdalıları, Ohri Güzel Ohri, Unutulan yıllar… Belgesellerin birçoğu yabancı dillere çevrilmiş ve Makedonya, Azerbaycan, Suriye gibi ülkelerde televizyonlarda yayınlanmıştır. Avar’ın Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Orta Asya, Çin, Hindistan ve Güney Amerika’dan dosyalarla TRT1 ekranlarında yayınlanan Sınırlar Arasında adlı programı büyük yankı yaptı.