“Senin Kaderin Benim Tecellim: Yusuf ile Züleyha”
2026 29. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 02:24
**Eyy yüreği aşkla yanıp kavuşmak için sabredenler… Bu inceleme öncelikle sizlere. Çünkü bazı hikâyeler vardır; sadece okunmaz, insanın kalbinde yeniden yaşanır. Yusuf ile Züleyha tam da böyle bir kitap. Bu incelemeyi yazmak için sabırsızlıkla bekledim. Bir yandan inceleme için heyecanlanırken diğer yandan kitabın hiç bitmemesini istedim. Çünkü her sayfa çevrildiğinde insan, kelimelerden değil sanki bir kalbin içinden geçiyor. Nazan Bekiroğlu bu kitapta yalnızca bir hikâye anlatmıyor; aşkın sabırla, sabrın kaderle ve kaderin ilahi bir sırla nasıl örüldüğünü gösteriyor. Okurken sadece bir aşk hikâyesi okumuyorsunuz; kalbin nasıl yanarak arındığını görüyorsunuz. Hikâyenin merkezinde ise iki isim var: Yusuf Peygamber ve Züleyha. Ama bu kitapta asıl anlatılan şey kavuşma değil. Asıl anlatılan şey aşkın insanı nasıl dönüştürdüğü. Züleyha’nın aşkı sıradan bir sevda değildir. O aşk, kalbi yedi yerinden sarsan bir kaderdir. Kitapta beni en çok sarsan ve bana göre bütün hikâyenin kalbi olan satırlar ise şunlardı: “Ve değil mi ki ben tecelli etmesem eksik kalır sana dair kader. Senin kaderin benim tecellim. Kaderimde zindan varsa Yûsuf’luğum su götürmez benim. Alnımın yazısı olduğun kadar, alnına da yazıyım.” Bu satırlar bana göre kitabın kalbi. Çünkü burada aşk yalnızca bir duygu değildir; kaderin kendisine dönüşür. Kitap boyunca Züleyha’nın aşkı bazen bir çöl gibi susuz, bazen bir tufan gibi taşkındır. Ama her hâlinde insanın içine işleyen bir teslimiyet vardır. Bir yerde şöyle der: “Ben ki senin geldiğin çöllerin yüzlerce yıl susuz kalmış ceylanıyım, indim su içmeye senin kıyına. Susuzluktan ölmektense su içerken ölmek yeğdir bana.” Bu sözleri okurken insan şunu anlıyor: Bazı aşklar insanı tüketmez; insanı kendine götürür. Ve Züleyha’nın kalbi işte tam da böyle konuşur: “Sarsılıyor kalbim yedi yerinden. Bunca sarsıntıyı ben kazasız belasız nasıl geçeyim?” Bu satırları okurken insan sadece Züleyha’yı anlamıyor; kendi kalbini de anlıyor. Çünkü bazen aşk bir deprem gibidir. İnsan yıkılır ama o yıkıntının içinden yeni bir kalp doğar. Kitap boyunca bir şey daha fark ediyorsunuz: Züleyha’nın aşkı aslında Yusuf’a giden bir yol gibi görünse de, sonunda insanı kendine ve Rabbine götüren bir yol oluyor. Bu yüzden bu hikâye yalnızca bir aşk hikâyesi değil. Bu hikâye sabırla olgunlaşan bir kalbin hikâyesi. Kitabı bitirdiğimde içimde kalan en güçlü duygu şuydu: Bu hikâyeden insan yalnızca bir aşk öğrenmiyor. İffeti Yusuf’tan, sabır ve aşkı Züleyha’dan öğreniyorsun. Lütfen !!!!!! Bu kitabı okuyun bu güne kadar pek çok Yusuf ile Züleyha okudum lakin bu bambaşka ..... Daima kitap ile aşk ile kalın ....**
Alıntı
Yûsuf ile ZüleyhaNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 202517,6bin okunma
Ah be Sema’m… Öyle içe dokunan bir inceleme yazmışsın ki insanın kitabı değil, böyle bir aşkı yaşayası geliyor. Neyse, ben en iyisi kitabı okuyayım :) Kalemine sağlık gülyüzlüm, yine harika bir inceleme sunmuşsun biz okurlara. Keyifle okudum 🌸🦋
єѕяα ོ canimsinnn canimmm 🫂🫂🫂
Leyla'yi ararken Mevla'yi bulmanın vücud bulmuş hâli demek ki eser. Öyle naif bir anlatımın var ki Yusuf'un güzelliğini gördüm sanki. Bir Züleyha gibi okudum. Kelâmin kaim olsun semam. Yüreğine sağlık 👏
LeyLi ᥫ᭡.ִ cannnmm benmm senin de okumanı çok çok isterim bu kitabı teşekkür ederim 💗
Harika gerçekten çok
Satırları okurken,4 kişilik dağılan bir ben miyim? Yusuf Züleyha yazar ve inceleme ile kitaba adeta ışık katan kıymetli okur,adına dagildim. Şimdi kim toparlayacak bizleri... kalemine yüreğine sağlık. Kitabı okumak şart oldu.
@Evvahem çok teşekkür ederim 🙏🏻 keyifli okumalar şimdiden
“Aşk Tanrı'nın soylu ve duyarlı yüreklere teslim ettiği değerli bir hazinedir.” der Tarık Tufan En soylusu Züleyha olmalı. Her anlatımda O’nun kaderinin kalbini başka bir yerinden sarsışını görürüz gerçekten de… sende böyle güzel yankılanıp böyle zarif ama sarsıcı bir inceleme yazdırdığına göre okunacak mecbur 👏🏻 eline yüreğine sağlık meleğim 💖🌸💐
Kevser ne de güzel söylemiş abimiz canımın iciii keyifle oku 🌺 ama mutlaka oku 🌺🫂