Sürekli önüme düşen kitabı sonunda okudum. Kısa bir kitap okuması kolay olur diye başladım. Okuması kolay oldu ama sindirmesi kolay olmadı. Bu kitabı nasıl özetlesem diye üç dört gün düşündüm. Nasıl anlatırsam etkisini kaybetmez hala bulabilmiş değilim.
Kitabımızın baş kahramanı Fugui. Fugui durumu iyi olan bir aileden geliyor. Bunun avantajıyla çalışmıyor ve kumar oynuyor. Bir gün ailesinin bütün malını kumar masasında kaybediyor. Eski bir eve taşınmak zorunda kalıyorlar. Asıl hikaye burada başlıyor. Bu evde açlık, sefalet, hastalık, korku ve belki de en çok ölüm konularını okuyoruz. Aile üyelerinin sırayla ölümünü okumak, hepsinin bambaşka acılarla bu dünyadan ayrılması inanılmaz etkiledi. Sefilliğin ve insan canının ne kadar ucuz olduğunu bir kere daha görmüş oldum. Fugui’nin hiç pes etmemesi her zaman yaşamak için bir neden bulması da insanın yaşama istediğini gözler önüne seriyor.
Kitap ayrıca Fugui’nin hikayesinin bir kısmında Komünist rejim tarafından askere alındığı ve Komünist yönetimin uygulamalarının anlatılması nedeniyle Çin’de yasaklanmış.