Annemin Uyurgezer Geceleri bir ailenin üç kuşak kadınlarının hikayesi. Ayfer Tunç geniş bir tarihsel dönem perspektifinden kadınları anlatıyor bizlere.
Paşa kızı bir anneanne, onun öğretmen kızı ve onun da iktisat profesörü olmuş kızı Şehnaz. Bir gece annesinin uykusunda yürümesi ile başlayan geçmişe hiç bilmediği sırların ortaya çıkması, bu yürüme gecelerinin artması ile bir bir çözümleniyor.
Şehnaz, yalnız ve mutsuz bir kadın. Tıpkı annesi ve anneannesi gibi. Kendine göre hayatındaki tek ışık E. İsmini bilmediğimiz E., Şehnaz'ın üniversitede hocası. Herkese mavi boncuk dağıtan, sadece kendini düşünüp, karşısındakinin duygularını önemsemeyen, evli bir adam. Bir süre sonra E. ve Şehnaz sevgili oluyorlar. E., Şehnaz'ı öyle bir etki altına alıyor ki, Şehnaz aşktan ölüp bittiğini sanıyor. Ancak bu aşk maskesi altına saklanmış bir güç göstergesi bence. E.'nin kendini tatmin etme aracı Şehnaz. Okurken Şehnaz'a çok kızıp ama aynı zamanda çok acıyorsunuz. Tüm aşağılanmalara rağmen E'den vazgeçmemesi, ikinci kadın olarak yaftalanması; tüm suç E'nin olmasına rağmen Şehnaz sadece kendini suçluyor. Okurken sinir krizine soktu beni.
Şehnaz annesinin yürüdüğü ilk gecede Harun diye bir isim öğrenir. Böyle bir isim daha önce hayatlarında olmamıştır. Annesinin geçmişe dair sakladığı o büyük sır, Şehnaz'ı değiştirecektir.
tüm o yüzleşme için kitabı elimden bırakamadım. Sadece keşke E'ye karşıda bir tavır ortaya koyabilseydi diye düşünüyorum. Sadece Bebek Ev'e kapsül kahve almakla olmaz, bu isyan az kaldı. Yine de E'nin sonu hak edilmiş bir son oldu. Kendisine hiç üzülmedim. Hiç beklemediğim şekilde içimi parçalayan anneannenin hikayesi oldu. Tüm o yaşananların kadınların hayatta kalmak için ödedikleri bir bedel olduğunu düşünmesi beni derinden sarstı. Acısını, paşa torunu olmasının altına gizlemesi hala bile içimi burkuyor.
Ayfer Tunç çok iyi bir iş çıkarmış. Konusu ile de çok akıcı bir kitap. Tam onun tarzı diye düşünüyorum. Bilinç içinde yolculuğa da çıksak hiç kaybolmadan bizi geri getiriyor. Başlangıçta biraz fazla uzattığını düşünmüştüm ama sonu beni o kadar tatmin etti ki biraz daha uzun olsa ve Şehnaz'a ne oldu öğrensek diyorum..