·720 syf.····Okunma: 17 Mart 2026 14:09 Kur’an-ı Kerim mealini nihayet tamamladım. Özellikle mübarek günlerde, Ramazan ayında okuyarak ilerlemeyi tercih ettim; çünkü bu yolculuğun sadece bir okuma değil, aynı zamanda bir içe dönüş ve anlama süreci olmasını istedim. Aceleye getirmeden, sindire sindire, üzerinde düşünerek ilerlemek benim için çok daha anlamlıydı.
Bana kalırsa bu eser, dünya üzerindeki hiçbir sanat eseriyle kıyaslanamayacak kadar derin ve eşsiz bir yapıya sahip. Öyle ki diğer tüm eserleri onunla çarpsanız, toplasanız, bölseniz bile yine onun ulaştığı anlam ve etki seviyesine yaklaşamazsınız. Bu yüzden onu sadece bir “kitap” ya da “metin” olarak değerlendirmek eksik kalır; o, başlı başına bir rehber, bir yol gösterici ve aynı zamanda ilahi bir hitaptır.
Okudukça şunu çok net hissettim: Bu, beşeri bir metin değil. Kelimelerin dizilişi, anlam katmanlarının derinliği ve her okuyuşta farklı kapılar açması, onun indirildiğini adeta hissettiriyor. Aynı ayetin farklı insanlarda farklı anlamlar uyandırması da bunun en güçlü göstergelerinden biri. Sıradan bir okur bir anlam çıkarırken, kendini yetiştirmiş, derinleşmiş bir insan çok daha farklı boyutlar yakalayabiliyor. Bu durum bana göre mecazi bir “perde” meselesi; insanın iç dünyası, birikimi ve kalbi ne kadar açıksa, ayetlerden aldığı anlam da o kadar genişliyor.
Örneğin ilk emir olan “İkra” (Oku) kelimesi bile tek başına bunun en güzel örneklerinden biri. Sadece “okumak” anlamına gelmiyor; aynı zamanda “anlatmak”, “davet etmek” gibi derin anlamları da içinde barındırıyor. Bu da gösteriyor ki Kur’an, yüzeyde görünenin çok ötesinde bir anlam dünyasına sahip. Benim şu anki okuyuşum belki de bir başlangıç, bir “hamlık” seviyesi; fakat her yeniden okuyuşta, her farklı mealde ve her tefekkürde bambaşka anlamlar keşfedileceğine inanıyorum.
Kur’an-ı Kerim mealini bitirmiş olmak benim için büyük bir mutluluk. Ama bu bir son değil, aksine bir başlangıç gibi hissettiriyor. Çünkü bu eser, bir kez okunup kenara bırakılacak bir metin değil; aksine her defasında yeniden açılması, yeniden düşünülmesi gereken bir rehber. Bu yüzden benim için baş köşede durması gereken, insana en büyük öğüdü ve yönü veren eşsiz bir eser.