Milli ve Manevi Mücadele
2026 1. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 15:24
"Tarafımdan oluşturulmuş bu yorumun tüm hakları kitapyurdu.com'a aittir." Rasim Özdenören’in Gül Yetiştiren Adam adlı eseri 1979 yılında, Türkiye’de sosyal ve siyasi hayatın fazlasıyla hareketli ve gergin olduğu bir dönemde yayımlanmıştır. Bu dönemde şehirleşme ve modernleşme toplumsal hayatı hızlı ve derinden etkilemektedir. Roman, modernleşmenin toplum üzerindeki etkilerini iki farklı hikâye üzerinden aktarırken, yazarın geleneksel ve millî değerlerden yaşanan kopuş karşısında duyduğu endişe açıkça hissedilmektedir. Bu romanda iki farklı hikâye var ancak beni asıl etkileyen ve duygulandıran kısım milli mücadele döneminde savaşan ve daha sonra yaşadığı duygusal çöküntü nedeniyle hiç dışarıya çıkmayan ve sadece evinde gül yetiştirmekle meşgul olan adamın hikâyesi oldu. Uğruna savaşılan ve binlerce vatan evladının şehit olmasıyla kazanılan milli mücadelenin sonucunda toplumdaki manevi işgali görünce, toplumu protesto eden ve bilinçli yalnızlığı tercih eden bir adamın topluma ve sosyal hayata dair eleştirisinin çok iyi aktarıldığı düşünüyorum. Karakterin gül yetiştirmesi, dışarıya hiç çıkmaması ve yalnızlığı seçmesi içinde bulunduğu duygu durumunu bize çok iyi yansıtıyor. Maneviyata yönelen, modernleşmeye karşı bir tepki olarak yalnızlığı seçen karakterimiz gül yetiştirerek manevi ve milli değerlerimizin saflığını ve güzelliğini anlatmak istiyor. Üstelik yazar aslında modernleşmeye karşı çıkmamaktadır. Sadece bireyin ahlaki bir duruş sergilemesinin ve geleneksel değerleri muhafaza etmesinin önemini vurgulamak istemektedir. Diğer hikâyemiz ise modernleşen bu hayat içerisinde anlatılmak istenen bu geleneksel değerlerden uzaklaşan bir arkadaş grubu arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Bu hikâye, sözde modern yaşam tarzının bireyler üzerindeki etkilerini oldukça çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. İki hikâye gerçekten birbirini çok iyi tamamlıyor. Her ne kadar kitabı okumaya ilk başladığımda anlamsız gelse de kitap bittikten sonra düşündüğümde bu iki hikâyenin aslında birbirini tamamlayacak şekilde kurgulandığını fark ettim. Bir tarafta modernleşmenin etkisiyle değerlerinden uzaklaşan insanlar, diğer tarafta ise bu değişime karşı kendi değerlerini korumaya çalışan bir karakter yer alıyor. Son olarak akıcı ve anlaşılır bir anlatım tarzının olduğunu belirtmek isterim. Sade fakat derin anlamlar içeren dili sayesinde okuyucuyu düşündüren ve etkisini uzun süre sürdüren bir roman olduğunu söylemek mümkündür.
Gül Yetiştiren AdamRasim Özdenören · İz Yayıncılık · 202121,6bin okunma