···Okunma: 18 Mart 2026 22:13 Bazı hikâyeler sadece bir kadının değil, aslında hepimizin görünmez hayatını anlatır.
Brezilyalı yazar Martha Batalha, Bir Kadının Görünmez Yaşamı’nda 1940–1960 yılları arasında Rio de Janeiro’da yaşayan iki kız kardeşin hikâyesini odağına alarak; ailede, toplumda ve iş hayatında kadın olmayı çok katmanlı bir şekilde anlatıyor. Romanın merkezinde Euridice ve Guida olsa da yazar yalnızca bu iki karakterle sınırlı kalmıyor. Onların hayatlarında yer eden, bir şekilde yollarının kesiştiği pek çok kadının hikâyesine de değiniyor. Ve bunu yaparken tüm kadın karakterlerine aynı özeni, titizliği ve derinliği gösteriyor.
Bir okur olarak — özellikle de kadınsanız — ana karakterler Euridice ve Guida’nın ya da yan karakterlerden birinin yaşam öyküsü mutlaka size, çevrenizdeki birine ya da belki de kendi hikâyenize tanıdık gelecektir. Çünkü yıllar geçse de, farklı coğrafyalarda doğsak da, farklı inançlara sahip olsak da ve farklı kültürlerde, sosyo-ekonomik koşullarda büyüse de kadına bakış açısı çoğu zaman tüm bu farklılıkları ortadan kaldırıyor. Hepimiz benzer yollardan, benzer hikâyelerden ve benzer bakış açılarından geçiyoruz.
Batalha tüm bunları günlük hayatın doğal akışı içinde anlatıyor. Abartıya kaçan, büyütülen ya da dramatize edilen bir anlatım yok. Belki de okurken bu kadar derinden etkilenmemin ve karakterlerle bu kadar kolay empati kurabilmemin nedeni de bu.
İsmiyle, anlattıklarıyla ve var olma mücadelesiyle herkese — özellikle de kadınlara — mutlaka okunmasını tavsiye edeceğim bir kitap. Kitabı 8 Mart haftasında seçip okumuş olmam da ayrıca anlamlı geldi bana. Belki de gerçekten içgüdülerimiz, hatta öğrenilmiş kodlarımız bile bizi bazı seçimlere yönlendiriyor. Çok etkilendiğim, şahane bir kitaptı; bu yılın favorilerinden biri kesinlikle.