2026 94. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 17:32
Tarihi romanda anlatıcı olup bitene tanıklık ediyorsa, bu roman tarihi roman olmaz, biyografik roman olur. Hikmet Hükümenoğlu’nun yılın ilk günlerinde Can Yayınları etiketiyle okurla buluşan son romanı “Harika Bir Hayat” kelimenin tam anlamıyla özgün bir biyografik roman ve aynı zamanda dönem romanı. Hükümenoğlu’nun Körburun ve Atmaca romanları Türkiye tarihinin farklı dönemlerine ayna tutuyordu. Harika Bir Hayat’ta olup biten olaylar ise 1919-1950 yılları Türkiye’sinde geçiyor; mütareke döneminde başlıyor, Soğuk Savaş yıllarına kadar sürüyor. Ancak bu durum romanı tarihi roman yapmıyor, dipnotlar aracılığıyla gerçekliğe -kurmaca gerçekliğin içinde- göndermeler, hayali bir kadın hakkında biyografik roman olmasıyla ilişkili tutamakları güçlendiriyor. Harika Bir Hayat’ın odağında büyük meseleler varmış gibi görünse de, edebiyatın temel malzemesi olan insan var, anne-kız hikâyesi var. Büyük meseleler yerine karakterin hissettikleri, duyguları, düşünceleri, davranışları, özetle karakterin dünyası, Harika’nın hayatı; dil, anlatım, üslup ve içeriğin özgünlüğü eşliğinde sürükleyici ve edebi bir biçimde anlatılıyor. Romanın merkez karakteri, olağandışı bir kadın Harika’nın yol ayrımları, seçimleri, kararları bu yolculuk boyunca giderek derinleşiyor. Merak unsurları, olaylar ve karakterler romanın tamamında güçlü ve ikna edici. Dönemin siyasi atmosferi ile ilişkili olarak yaşanan zıtlıklar ve çatışmalar her anlamda inandırıcı ve gerçekçi. Harika’nın sınırlı yaşam yolculuğunda Halide Edip, Serteller, Suat Derviş, Nazım Hikmet ve Yahya Kemal’le de karşılıyoruz. Beyoğlu’nun tiyatroları, pasajları, pastaneleri, otelleri ise kozmopolit atmosfere işlevsel katkılarıyla eşlik ediyor.
Hayata Dair
Harika Bir HayatHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20252,681 okunma