Hüseyin Nihâl Atsız ’ın Ruh Adam adlı eseri, Türk edebiyatında yalnızca bir roman olarak değil; geçmişle bugünü, efsaneyle gerçeği ve akılla duyguyu aynı potada eriten derin bir anlatı olarak karşımıza çıkar. Bu eser, okuru sadece bir hikâyenin içine çekmez; aynı zamanda onu yüzyıllar arasında dolaştırır, düşünmeye ve sorgulamaya zorlar.
Romanın en dikkat çekici yönlerinden biri, iki farklı zaman dilimini ustalıkla birleştirmesidir. Uygur döneminde Burkay ile Açımık arasında başlayan ve trajediyle sonuçlanan bir aşk; Cumhuriyet döneminde Selim Pusat ve Güntülü üzerinden yeniden hayat bulur. Bu yapı, eseri sıradan bir aşk hikâyesinin çok ötesine taşır. Çünkü burada anlatılan yalnızca bir sevda değil; bir kaderin tekrar edişi, bir lanetin sürekliliği ve insanın seçimleri karşısındaki çaresizliğidir.
Burkay’ın en sevdiği varlık ile milleti arasında bırakılması ve okunu atamaması, aslında insanın en derin çelişkisini gözler önüne serer: Sevgi mi, görev mi? Vicdan mı, sadakat mi? Bu sahne, romanın en çarpıcı anlarından biri olarak hafızaya kazınır. Çünkü bu seçim, sadece bir karakterin değil; insan olmanın ağırlığını taşıyan herkesin içsel bir sınavıdır. Burkay’ın bu sınavı geçememesi ise bir son değil, aksine yüzyıllar sürecek bir lanetin başlangıcı olur.
Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Selim Pusat karakteriyle karşılaşırız. Geçmişin izlerini taşıyan bu karakter, yalnızca bireysel bir hikâyenin değil; aynı zamanda tarihsel kırılmaların da temsilcisidir. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin yarattığı ruhsal ve kimliksel değişim, Selim Pusat’ın iç dünyasında kendini hissettirir. Güntülü’nün ortaya çıkışıyla birlikte ise geçmişin yarım kalmış hikâyesi yeniden canlanır. Bu durum, esere güçlü bir reenkarnasyon ve kader döngüsü boyutu kazandırır.
Hüseyin Nihâl Atsız ’ın bu romandaki en büyük başarısı ise yalnızca kurgusunda değil; kullandığı anlatım gücünde saklıdır. Masal, efsane, mitoloji ve tarihî unsurlar öylesine ustaca birleştirilmiştir ki, okur bir an Uygur bozkırlarında dolaşırken bir an kendini Cumhuriyet’in soğuk gerçekliğinde bulur. Bu geçişler asla kopukluk yaratmaz; aksine eserin bütünlüğünü güçlendirir. Hüseyin Nihâl Atsız , adeta şiirle romanı iç içe geçirerek kendine özgü bir anlatım dili oluşturur.
Sonuç olarak Ruh Adam , yalnızca bir roman değil; insanın içsel çatışmalarını, aşkın yıkıcı gücünü ve kaderin kaçınılmazlığını anlatan çok katmanlı bir eserdir. Hüseyin Nihâl Atsız bu eserle edebî anlamda gerçekten bir “dev” olduğunu kanıtlar. Onu yalnızca siyasi kimliğiyle değerlendirmek, bu büyük edebî mirasa haksızlık olur. Çünkü Ruh Adam , Türk edebiyatında eşi az bulunan bir derinliğe ve özgünlüğe sahiptir.
Keyifli okumalarınız olsun..