Buse

@bussbee
2026 21. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 23:08
Merhaba! Kemal Tahir Kurt Kanunu Kurt Kanunu, Kemal Tahir’in en sert, en katmanlı romanlarından biri olarak yalnızca bir dönemi değil, o dönemin insanını bütün çelişkileriyle ortaya koyuyor. İzmir Suikastı çevresinde kurulan hikâye, aslında bir “olay anlatısı”ndan çok, güç ilişkilerinin ve insan ruhunun anatomisi. Romanın merkezinde yer alan Kara Kemal, tek boyutlu bir “suçlu” ya da “hain” olarak çizilmiyor. Aksine, eski İttihatçı kimliğiyle yeni kurulan Cumhuriyet düzeni arasında sıkışmış, geçmişine tutunmaya çalışan ama o geçmişin artık bir yük haline geldiğini fark eden bir karakter. Onun iç dünyası, romanın en sarsıcı taraflarından biri. Çünkü Kara Kemal’de gördüğümüz şey, sadece bir adamın düşüşü değil; bir zihniyetin, bir dönemin çözülüşü. Ne tam anlamıyla suçlu, ne de masum… Daha çok, zamanın dışında kalmış bir figür. Diğer karakterler de bu gri alanda var oluyor. Abdülkerim Bey gibi isimler, devletin içindeki güç dengelerini ve görünmeyen hesaplaşmaları temsil ederken; daha geri planda kalan figürler bile birer “tip” olmaktan çıkıp, dönemin ruhunu taşıyan canlı varlıklara dönüşüyor. Her biri, korku, sadakat, ihanet ve hayatta kalma içgüdüsü arasında gidip geliyor. Kemal Tahir’in başarısı tam da burada: karakterlerini bir fikrin temsilcisi yaparken bile onları insan olmaktan koparmıyor. Romanda dikkat çeken bir diğer unsur, devlet kavramının ele alınış biçimi. Devlet burada kutsal bir yapı olarak yüceltilmez; aksine, kendi varlığını korumak için sertleşen, gerektiğinde acımasızlaşan bir organizma gibi resmedilir. Bu noktada birey, çoğu zaman ezilen ya da şekillenen bir unsura dönüşür. Karakterlerin çoğu, kendi iradeleriyle değil, içinde bulundukları sistemin zorlamalarıyla hareket eder. Bu da romanı politik bir metin olmaktan çıkarıp, daha çok varoluşsal bir sorgulamaya taşır. Dil ve anlatım açısından bakıldığında, Kemal Tahir’in klasikleşmiş üslubu burada da kendini gösterir: yoğun, yer yer ağır ama son derece bilinçli bir anlatım. Diyaloglar özellikle çok güçlü; karakterlerin dünyasını doğrudan açan, alt metni zenginleştiren bir yapıya sahip. Benim için bu romanın en çarpıcı yanı şu oldu: Kimse tamamen haklı değil ama kimse tamamen haksız da değil. Herkes kendi doğrusu içinde mantıklı, kendi korkusu içinde anlaşılır. Bu da insanı rahatsız eden bir gerçeklik yaratıyor. Çünkü okur olarak bir taraf seçmek istiyorsun ama roman buna izin vermiyor. Sonunda geriye şu duygu kalıyor: “Kurt kanunu” sadece güçlü olanın hayatta kalması değil; aynı zamanda güçsüz olanın neden kaybettiğini anlamaya çalışmak. Ve bu anlayış, insanı ister istemez kendi değerlerini sorgulamaya itiyor. İlgilisine tavsiyedir, sevgiler.
Kurt KanunuKemal Tahir · Ketebe Yayınları · 20266,5bin okunma