Yine hayal kırıklığı!
2026 13. kitabı
Her seferinde okumayacağım deyip okuduğum yazar. Yine bir tavsiye ile başladım. Hayali bir ada, Osmanlı iç çatışmaları, bağlı vilayetler, özgürlüğünü isteyen milletler ve en önemlisi de öldürürken adam sormayan veba salgını. Okurken ne badireler atlatmış insanoğlu denecek insanlıktan çıkılmışlığın kurgu da olsa belgesi gibi. Bunu son salgınlardan ve uzak tarihten de biliyoruz. Çok fazla teferruat veren, gereksiz ve bilgi amaçlı da olsa ayrıntılar kitabı ‘okunması zor’ bir yazıya dönüştürmüş. Belki yazar kitap kalın gözüksün istemiş belki de ayrıntı vererek kitabı güzelleştirmek istemiş, bilemem. Bende hissettirdiği duygu ve düşünceler; bıkkınlık, haftalar süren, araya başka kitaplar alıp bitirdiğim/bitirmeye çalıştığım bir eser. Bir daha okumayacağım kesin. Zira geçen zamanda çok daha iyi kitaplara şans verebilirdim. Olan oldu. Burdan bir uyarı mahiyetinde yazma gereğinde bulundum. Bir de şahsi fikrim olarak; bence bu kadar kurgu yazmak bir yerden sonra okuyucuyu uzaklaştırmada etkili. Masumiyet müzesini okurken de aynı hisleri yaşadım. Kurgu ayrıntılarda okuyucuya geçmediğinden dolayı bir afallama söz konusu olabilir. Açıklanmayan ayrıntıları ve gereksiz ayrıntıları ayırt edemeyen yazar burda bir kafa karışıklığı oluşturur. Bu kitabın geneline yayıldığında ise yazar adına güvenip, alıp okuduğumuz kitap bize bir işkence aracı olabilir. Verilmesi gereken ayrıntılar(madem kurgu); kahramanların hayatları daha net bir biçimde okuyucuya sunulabilir, bazı olaylar bir kaç cümle/cümlecik ile geçiştirilemeyecek kadar okuyucu için elzemdir. Gerçek bir hikaye olsa üstü kapalı eksik bilgileri tarihsel kaynaklı olarak anlayışla karşılarız. Ama kurgu olunca daha net çizgiler daha etkili ve yaşanması muhtemel bir hikayeye dönüştürürdü eseri. Masumiyet müzesinde de kahramanların insan psikolojisi ile uyuşmayan, ahmakça/inatçı davranışları bizi nasıl bıktırdıysa bu kitapta da aynı şeyi gördük. Bu kadar açık ve sert eleştirinin nedeni yazarın sürekli bu tonda yazması. Naçizane bir okur olarak görüşlerim olmakla birlikte yadsınıp negatif fikirlerimin çürütülmesini de gönülden isterim. Zira benim için ‘Kırmızı saçlı kadın’ kitabı en iyisiydi. İlk okuduğum ve en sevdiğim eseri. Bundan sonra hayal kırıklığı yaşamak da kaderim.
Alıntı
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20218,7bin okunma