2023 11. kitabı
Haruki Murakami'nin ilk romanı olan Rüzgarın Şarkısını Dinle (orijinal adı: Kaze no uta o kike / Hear the Wind Sing), 1979 yılında yayımlandı ve yazarın edebiyat kariyerinin başlangıç noktası kabul edilir. Türkiye'de ise Doğan Kitap tarafından 2018 yılında (çevirmen: Ali Volkan Erdemir) basıldı ve o zamandan beri Murakami okurlarının ilgisini çekiyor. 1970 yazında geçiyor. Tokyo'da biyoloji okuyan isimsiz bir anlatıcı, yaz tatili için sahil kasabası olan memleketine dönüyor. Orada çocukluk/ergenlik arkadaşı Fare (Rat) ile sık sık buluşuyorlar. Çoğunlukla J'nin barında bira içiyor, müzik dinliyor, amaçsızca dolaşıyor ve hayatın akışına kapılıyorlar. Anlatıcı bir gece barda yerde baygın bulduğu, sol elinin küçük parmağı eksik gizemli bir kızla tanışıyor ve bu karşılaşma hikâyenin ana damarlarından biri oluyor. Kitap aslında çok olaylı bir hikâye anlatmıyor; daha çok gençliğin o kaybolmuş, yönünü bulamama, yalnızlık, kayıplar ve küçük anların içindeki melankoli havasını veriyor. Murakami'nin sonraki kitaplarındaki birçok temasın ilk filizleri burada görülüyor: yalnızlık, modern insanın yabancılaşması, batı müziği ve pop kültürü referansları, kediler, jazz barlar, bira içme sahneleri, varoluşsal sorgulamalar... Anlatım tarzı çok sade, kısa bölümlerden oluşuyor. Birçoğu neredeyse kısa öykü gibi okunabiliyor. Murakami'nin sonradan geliştireceği o rüya gibi atmosfer burada henüz daha ham ve minimalist. Kısaca: Fazla beklentiye girmeden, bir yaz akşamı gibi akıp giden, melankolik ama hafif bir kitap arıyorsanız tam size göre.
Rüzgarın Şarkısını DinleHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20207,4bin okunma