Tarih Mozart adını hep hatırlayacak.
2026 12. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 10:24
İçimi öyle bir daralttı ki, bir an çığlık atmak istedim. Sayfaların başında kendimi yiyip bitirirken, o babanın ciğerlerini sökme isteğiyle yanıp tutuşurken düşündüm… Zamanında haksızlığa uğrayan, yok olup giden, yalnızca soyun devamını sağlayan bir araç gibi görülen o kadınlar kim bilir nasıl bir çaresizliğin içinde savrulup gittiler. 21. yüzyıldayız. Ama bazı şeyler hâlâ karanlık köşelerde nefes almaya devam ediyor. Sırf kadın olduğu için ezilen, susturulan, değersizleştirilen… Üstelik büyüdüğü ortam yüzünden bunu “normal” sanıp sessizliğe bürünen nice kız çocuğu var. Zaman geçiyor, çağlar değişiyor, isimler farklılaşıyor… Ama hikâye aynı kalıyor. Ne kadar yıl geçerse geçsin, bu döngü bir şekilde kendine yeniden yer buluyor. Bir sürü söyleyecek şey var Mozart ailesi hakkında; babanın kızına karşı haksızlıkları, annenin suskunluğu ve herkesin kendi küçük dünyasında yarattığı sessizlik insanı hem boğuyor hem de büyülüyor. İşte tam bu karmaşanın ortasında Nannerly var; zaten başlı başına sıkışmış bir karakter, yetmezmiş gibi bir de, var mı yoksa hayal mi dedirten Hyacinth giriyor hayatına. Kimi zaman gerçek, kimi zaman hayal gibi olsa da, onun varlığı Nannerly için umut gibi, tutunabileceği tek “farklı” şey oluyor ve tam da bu yüzden hem rahatlatıyor hem de daha da sıkıştırıyor içini. Kitap dediğim gibi beni baya boğdu, içimi sıkıştırdı ama bir yandan da çok farklı bir tadı vardı ve sevdim. Belki bir daha okumaya elim varmaz, ama okuduğuma asla pişman değilim. Hatta biraz rahatsız etmesi, düşündürmesi sayesinde hikâyeyi daha uzun süre unutamayacağımı biliyorum.
Sırt KrallığıMarie Lu · Epsilon Yayınevi · 2021411 okunma