2026 5. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 15:56
İnsanlığımı Yitirirken, gerçek adı Shūji Tsushima olan Osamu Dazai adı altında yazılmış bir eser. Yozo Oba’nın çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik hayatını anlatıyor. Depresyon, yalnızlık, sosyal anksiyete ve intihar gibi temalar işlenmiş. Yozo karakteri, maskeli depresyona çok net bir örnek. Dışarıdan uyum sağlamaya çalışan, hatta zaman zaman neşeli görünen ama iç dünyasında tamamen çökmüş bir karakter. Bu da sosyal anksiyete ve depresyonun insanın hayatını nasıl derinden şekillendirdiğini açıkça gösteriyor. Yozo’ya üzüldüm ama ondan çok, hayatını mahvettiği kadınlara daha çok üzüldüm. Kendi iç dünyasında kaybolmuş, hayatı adeta bir bataklığa dönüşmüş birinin, masum insanları da bu karanlığa çekmesi oldukça sarsıcıydı. Eğer bir kadına huzurlu bir ilişki veremeyeceksen, o kadından uzak durmalısın. Kendi hayatın zaten bataklık gibiyken, masum birini de o bataklığa çekmemelisin. Kitap akıcı ve akılda kalıcıydı. Uzun uzun betimlemeler yoktu, derin duygusal anlatımlar da yoktu. Yine de çok kısa bir cümlede bile sayfalarca anlatılabilecek şeyler vardı. Az sözle çok şey anlatan, kısa ama etkili ideolojik düşünceler ve duygusal analizler barındırıyordu. Okunması tavsiye ederim. Ama herkes için uygun olduğunu düşünmüyorum
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,2bin okunma