Bir annenin özgürlük mücadelesi...
İranlı doktor Mudi ile Amerikalı Betty'nin mutlu bir evlilikleri vardır. Taa ki kızlarıyla gittikleri İran gezisine kadar.
Betty, bu gezinin iki hafta süreceğini zanneder. Oysa kocasının Amerika'ya dönmek gibi bir niyeti yoktur. İran'a geldikten sonra kocası bambaşka bir adama dönüşmüştür.
Kendi ülkesinde özgür bir kadın olan Betty, din adına uygulanan baskı ve yasakların hüküm sürdüğü bu ülkede kalmak istemez.(Kim böyle bir ülkede yaşamak ister ki?) Artık Betty'nin kızı Mehtap'la bu ülkeden kaçmaktan başka çaresi kalmamıştır. Peki, Betty bunu başarabilecek mi?
İran'da uygulanan baskılar korkunç. Hele hele o ülkede kadın olmak... Öyle ki sokaklarda kadınların giyimlerini denetleyen, saçının bir teli göründüğünde onları sorgulayan ekipler varKızım Olmadan Asla; İran'ın kültür, medeniyet, örf ve adetlerini öğrenme fırsatı bulduğum, okurken çokça öfkelendiğim, üzüldüğüm ve etkilendiğim bir kitap oldu.
Kitabı Sinan Akyüz'ün " Kavuşma - Piruze ve Oğulları "adlı kitabına çok benzettim. O kitapta Piruze çocuklarını geride bırakıp tek başına kaçarken bu kitapta Betty kızını asla bırakmıyor. O nedenle bu kitabı ondan daha etkileyici bulmakla beraber aynı şeyleri okuyor gibi hissettim. Bu nedenle bu iki kitabı yakın tarihlerde okumamanızı öneririm.
Güçlü, pes etmeyen kadın karakterleri okumayı seven herkese tavsiye ederim.
Kitaplı günler
Kızım Olmadan AslaBetty Mahmudi · Sonsuz Kitap Yayınları · 20177,2bin okunma